Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

PUTEVI ODNIJELI 70 ŽIVOTA: LJUDSKI FAKTOR GLAVNI UZROK UDESA SA POGINULIMA

PUTEVI ODNIJELI 70 ŽIVOTA: LJUDSKI FAKTOR GLAVNI UZROK UDESA SA POGINULIMA

Redove crne hronike tokom prošle godine vrlo često su popunjavale i vijesti o teškim saobraćajnim nesrećama koje su na našim putevima oduzele 70 života… U nekima od ovih nesreća za nestalima i stradalima tragalo se i u rijekama…

Smrskana vozila do neprepoznatljivosti, tragovi kočenja na cestama, Hitna pomoć i Policija, slike su sa saobraćajnih nesreća koje upozoravaju.

Uglavnom, najveći uzrok nesreća u saobraćaju je ljudski faktor… Najveći broj saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama se dogodio na putnim pravcima Podgorica-Cetinje-Budva, Nikšić-Vilusi i Mojkovac-Ribarevine.

Uprava policije Crne Gore često je apelovala na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i da tako sačuvaju sebe i druge.

Više od 5.000 saobraćajnih nezgoda, stradalo 70 osoba

Iz UP za portal Dan navode da su se na putevima u Crnoj Gori za 11 mjeseci 2022. godine dogodile ukupno 5.143 saobraćajne nezgode, dok se za isti period 2021. godine na crnogorskim putevima dogodilo 5.629 nezgoda.

U ovim saobraćajnim nezgodama za 11 mjeseci smrtno je stradalo 70 osoba, dok je u istom periodu 2021. godini smrtno stradalo 49 osoba.

– Teže tjelesne povrede zadobilo je 521 lice, dok su 2.204 lica zadobila lakše tjelesne povrede. U istom periodu 2021. godine u saobraćajnim nezgodama teže je povrijeđeno 441 lice, a lakše 2.354 lica – preciziraju iz UP.

Ljudski faktor glavni uzrok smrti na putu

Iz UP navode da je na osnovu do sada urađenih nalaza i mišljenja vještaka saobraćajne struke, kao glavni uzroci saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima naveden ljudski faktor.

– Ljudski faktor se ogleda dominantno u prekoračenju brzine kretanja vozilom, prelazak na saobraćajnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera, nedozvoljeno preticanje, uticaj alkohola, nepropuštanje pješaka – precizirali su iz UPCG za portal Dan.

APEL UPRAVE POLICIJE

Podsjećamo na jedan od apela UPCG od prošle godine:

“Apel svim vozačima, posebno mladima, da čuvaju svoje i živote drugih u saobraćaju

I pored želje, profesionalih napora i aktivnosti, koje Uprava policije kontinuirano ulaže u cilju unapređenja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaje i smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, jedan broj vozača i dalje ne poštuje saobraćajne propise, čineći najteže prekršaje. Među nijima je i značajan broj lica iz kategorije mladih vozača (do 24 godine).

Posebno zabrinjava činjenica da je samo u proteklih sedam dana čak 75 vozača isključeno iz saobraćaja, lišeno slobode i privedeno nadležnim sudovima na dalji postupak i odlučivanje, zbog počinjenih najtežih saobraćajnih prekršaja.

Nepažnja, neprilagođena ili velika brzina, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, su i dalje glavni uzroci saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama na našim putevima. Nažalost, od početka 2022. godine, u saobraćajnim nezgodama je stradalo 57 osoba, od kojih je 15 bilo mlađe od 24 godina života, dok je samo u posljednjih 48 časova, stradalo njih troje.

Zbog toga koristimo priliku da još jednom apelujemo na sve vozače, pogotovo mlade, ali i na njihove roditelje, da o ovoj kategoriji vozača, posebno povedu računa, skrenu pažnju na važnost poštovanja saobraćajnih propisa i sigurno upravljanje vozilom.

Uprava policije će nastaviti, u okviru realnih i objektivnih mogućnosti, da kroz pojačano prisustvo svojih službenika, preventivnim ali i represivnim aktivnostima, doprinosi smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama. Neke stvari ni te radnje ne mogu prevenirati pa stoga i javno pozivamo sve vozače, posebno mlade, da odgovornim i strpljivim ponašanjem u saobraćaju, doprinesu svojoj i bezbjednosti svojih saputnika, kao i ostalih učesnika u saobraćaju”.

“Crne tačke”

Oni navode da se tokom 2022. najveći broj saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama dogodio na putnim pravcima Podgorica-Cetinje-Budva, Nikšić-Vilusi i Mojkovac-Ribarevine.

– Službenici saobraćajne policije su za 11 mjeseci 2022. godine kontrolisali 229.087 vozila i alkotestirali 119.851 vozača, od kojih je 10.258 vozača zatečeno da upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, dok su 253 vozača odbila alkotestiranje. Policijskih službenici izdali su 85.148 naloga za plaćanje novčane kazne i podnijeli 31.386 prekršajnih prijava-dodaju iz UP.

Iz UPCG poručuju da u cilju smanjenja ukupnog broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica, a prevashodno onih sa najtežim ishodima, Uprava policije svakodnevno preduzima sve mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti koje su propisane zakonom.

Redakcija portala Dan apeluje na sve vozače da usklade vožnju uslovima na putu i da usvoje apel Uprave policije: Čuvajte svoj i život drugih!

Izvor: Dan