Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

PSI LUTALICE SE ODOMAĆILE U RASOVU

Problem sve većeg broja pasa lutalica posatao je izražen u Bijelom Polju, prigradskim naseljima ali i na seskom području. Seljani tvrde da se s vremena na vrijeme pojavi veći broj pasa koje, kako kažu, neko dovodi i pod okriljem mraka izbacuje na nekoj od lokacija gdje oni koji su iz dovezli nebi mogli biti otkriveni. Mnogi Bjelopoljci kažu da su se psi lutalice prosto odomaćili na gradskim ulicama pa braneći svoju teritoriji često napadaju ljude.

Jedan od najstarijih žitelja naselja Resnik Marinko Kočović kaže da ga je prije nekoliko jutara probudio snažan lavež pasa.

“Kuća mi se nalazi u blizini trase zaobilaznice. Probudio me je lavež i kada sam izašao, vidio sam u dvorištu čopor od 20 i više pasa. Uspio sam sa nekom motkom, iako mi baš i nije bilo svejedno, da ih otjeram prema drugim kućama. Ipak, oni su napravili štetu u mom vrtu i izgazili travu koja još nije bila pokošena”, kaže Kočović.

On ističe da nije nimalo prijatna sitacija kada vas na vratima kuće dočeka čopor razjarenih i gladnih pasa.

“Ja nijesam vidio, ali zasigurno je tačno, s obzirom na to da se pojave odjednom u čoporu, da ih neko doveze i tako nama stvori problem. Neke komšije kažu da su vidjele da se u samu zoru zaustavi mali kamion ili kombi i u naselju ostavi pod desetak i više pasa. Kažu da su kamioni registracija drugih crnogorskih gradova. Naravno nadležni to treba da provjere i ispitaju i sve nas zaštite od ove pojave koja je uzela maha”, ističe Kočović.

U naselju Rasovo primjetan je veći broj pasa lutalica, a roditelji osnovaca kažu da dok je radila OŠ „Vladislav Sl. Ribnikar“ djecu nijesu smjeli bez pratnje pustiti u školu jer se u školskom dvorištu psi okupljaju.

Na ovaj problem ukazivali su i iz NVO “Novi put”, ističući da su pored pasa lutalica u Rasovu veliki problem i otvorene šahte pored puta prema školi.

“NVO Novi put stalno apeluje i upozorava nadležne da riješe problem pasa lutalica, ali kao i uvijek oni nemaju sluha za katastrofalno stanje u kojem se nalazi naselje Rasovo. Sada se prosto zbog velikoj broja pasa lutalica nije sigurno kretati kroz naselje. U posebnoj opasnosti se nalaze djeca”, kazali su iz NVO Novi put, apelujući na nadležne da preduzmu neophodne mjere kako bi naulicama grada i prigradskih naselja bilo manje pasa lutalica.