Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

PRODUŽETAK RASPUSTA SPASIO ĐAKE HLADNIH UČIONICA

PRODUŽETAK RASPUSTA SPASIO ĐAKE HLADNIH UČIONICA

Da je školska godina počela kako je i bilo predviđeno, u ponedjeljak 23. januara, hladne učionice bi dočekale đake jer je isporuka lož ulja koje se koristi za ogrijev počela tek juče.

Pobjedi je iz Ministarstva prosvjete rečeno da je počela isporuka lož ulja za preko 100 vaspitno-obrazovnih ustanova u Crnoj Gori.

Pitali su resor kojim rukovodi ministar Miomir Vojinović da li će do kraja ove i tokom naredne sezone grijanja, koja potpada pod ovogodišnji budžet, škole imati redovno snabdijevanje lož uljem? Da li polugođe počinje u toplim učionicama? Što je Ministarstvo prosvjete definisalo kao glavni problem nedostatka energenata? Nedostatak novca ili kašnjenje dobavljača…

“Škole će biti opskrbljene energentima za grijanje do kraja sezone grijanja. Samim tim će i učenici započeti drugo polugodište u toplim učionicama. Glavni problem dosadašnjeg nedostatka energenata jeste nedostatak sredstava u prošlogodišnjem budžetu, što je riješeno rebalansom. Uzrok kašnjenja za početak isporuke je kompletiranje dokumentacije od strane ponuđača AD Jugopetrol i dostavljanje bankarske garancije sa njihove strane”, odgovoreno je juče Pobjedi.

Vlada je na sjednici u petak, posljednjeg radnog dana pred početak polugođa, promijenila plan Ministarstva prosvjete i odložila početak polugođa za nedjelju dana. Jedan od glavnih razloga je bilo spašavanje turističke sezone, jer je snijeg počeo kasno da pada, pa su iz Ministarstva turizma računali da će roditelji i djeca pohrliti na snijeg ove nedjelje.

Ipak, na toj sjednici Vlade je pomenut i problem sa grijanjem.

“Imali smo problem isporuke goriva, odnosno lož ulja. Uprava za državnu imovinu je obavila svoj dio posla. Imamo određenih zastoja kada je u pitanju aktivnost Jugopetrola Kotor. Zbog toga smo još uvijek na čekanju. Mislimo da će to biti završeno još danas”, rekao je ministar Vojinović u petak.

Ipak, aktivnosti Jugopetrola su završene u ponedjeljak, kada je ta kompanija, prema informacijama Pobjede, dobila bankarsku garanciju, koja je bila preduslov da se krene sa isporukom lož ulja, kojeg imaju uvijek u dovoljnim količinama.

Uprava za katastar i državnu imovinu je tender za nabavku lož ulja raspisala tek 30. novembra 2022. godine – mjesec i po dana nakon početka sezone grijanja koja se u Crnoj Gori računa od 15. oktobra. Sa prvim hladnijim danima su đaci brojnih škola u sjevernim opštinama sjedjeli su u jaknama.

Nakon raspisivanja tendera, ponude su Upravi dostavljene 16. decembra 2021. godine. Iako je raspisan po hitnoj proceduri, završen je tek 17. januara kada je Jugopetrol dobio na tenderu. Prema Zakonu o javnim nabavkama, ukoliko se radi o hitnoj proceduri, rok je 15 a ne 30 dana, koliko je trajala procedura Uprave.

Nakon toga je je kompanija čekala bankarsku garanciju, koju je dobila već u ponedjeljak, iako je rok za njeno dobijanje 15 dana. Dan kasnije, juče, krenuli su sa isporukom lož ulja.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je na posljednjoj sjednici Vlade optužio onu prošlu za problem sa grijanjem.

“Moram napomenuti da taj problem nije slučajan. Taj problem je nastao predlaganjem budžeta za 2022. godinu. Ministarstvo finansija 42. Vlade Crne Gore tada nije predvidjelo dovoljno sredstava za grijanje, javne nabavke”, rekao je Šćekić.

Izvor: CdM