Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

PRIZNANJE RODNOG GRADA: SALADIN – DINO BURDŽOVIĆ JEDAN OD LAUREATA NAGRADE “RISTO RATKOVIĆ”

Hrvatska pjesnikinja Olja Savičević – Ivančević, i Bjelopoljac Saladin – Dino Burdžović, koji živi u Njemačkoj, ovogodišnji su dobitnici nagrade Risto Ratković.
Olja Savičević Ivančević dobila je nagradu za knjigu “Divlje i tvoje”, u izdanju Frakture iz Zagreb, a Saladin – Dino Burdžović za knjigu “Rifat”, u izdanju Almanaha iz Podgorice.
Ovakvu odluku jednoglasno je donio međunarodni Žiri u sastavu Pavle Goranović, predsjednik i članovi Jovana Bojović iz Crne Gore, Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Ivica Prtenjača iz Hrvatske i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine.
“Na ovogodišnji konkurs za nagradu “Risto Ratković” stiglo je 58 knjiga pjesnika iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Žiri je imao težak zadatak, ali smatram da je napravio dobar izbor, jer su Olja Savičević Ivančević i Saladin Dino Burdžović pjesnici koji su i do sada dobijali značajne nagrade, pjesnici čija je poezije prevođena i dostupna na mnogim stranim jezicima i koji, osim knjiga za koje su ove godine dobili nagradu Risto Ratković, imaju kvalitetnu pjesničku reputaciju u regionu i šire. To je jako važno, jer Ratkovićeve večeri poezije ove godine doživljavaju svoje pedeseto izdanje”, kazao je sekretar Žirija za nagradu Risto Ratković, Edin Smailović.
Nagrada Risto Ratković dobitnicima će biti uručena 5. septembra u kući Rista Ratkovića, u okviru jubilarnih 50. Ratkovićevih večeri poezije.