Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

PREDSTAVNICI BJELOPOLJSKIH NVO TRAŽE OD GRADONAČELNIKA DA ŠTO PRIJE RASPIŠE KONKURS ZA DODJELU SREDSTAVA

Predstavnici 15 nevladinih organizacija iz Bijelog Polja od predsjednika Opštine Petra Smolovića zatražili da u što kraćem roku raspiše javni konkurs za NVO za 2020. godinu.
Smolovića su podsjetili da su za NVO za 2020. budžetom Opštine opredijeljena sredstva, a da su za prethodnu godinu dostavljeni svi finansijski i narativni izvještaji za utrošena sredstva, zbog čega ne postoje prepreke za raspisivanje novog javnog poziva.
Sve organizacije potpisnice zahtjeva očekuju da se u što kraćem roku raspiše javni poziv. U suprotnom će se ugroziti rad mnogih organizacija, a naročito ciljne grupe kao što su osobe sa invaliditetom, navodi se u obrazloženju zahtjeva.
Predsjednik NVO Bjelopoljski demokratski centar Zdravko Janjušević kaže da lokalna uprava mora da shvati da NVO nijesu potrošačka jedinica u budžetu već partneri na polju realizacije javnih politika koje su usvojile Vlada i Opština. Janjušević je najavio da će povodom loše finansijske situacije NVO sektora organizovati sastanak svih bjelopoljskih NVO na kojem će pozvati i članove Savjeta lokalne uprave za saradnju sa NVO, kao i predstavnike Sekretarijata za lokalnu samoupravu.
Predsjednik NVO „Euromost” Almer Mekić pozvao je ministarstva koja nisu još objavila odluke o raspodjeli sredstava NVO da to urade u što kraćem roku.
“Posebno pozivam Ministarstvo za ljudska i manjinska prava koje već tri mjeseca ne objavljuje svoje odluke, iako su u pitanju najugroženije i najosjetljivije ciljne grupe”, istakao je Mekić.
Gradonačelnik Petar Smolović kazao je za „Dan” da je jedini razlog što do sada nije raspisan konkurs trenutno stanje u kojem se nalazi Opština, te da čekaju rebalans budžeta kako bi tačno vidjeli koliko imaju sredstava.
“Čekali smo da prođu izbori da neko ne bi rekao da se reklamiramo. Na drugoj strani, konkurs za žensko preduzetništvo ide ovih dana”, kazao je Smolović.
Potpisnici zahtjeva su: NVO Bjelopoljski demokratski centar, Multimedijal Montenegro, Euromost, Đakomo Adriatik, Opštinsko udruženje Multiple skleroze, Udruženje roditelja Oaza, Planinarsko udruženje Cmiljača, NVO Novi poredak, Evropski omladinski centar, Udruženje paraplegičara, Udruženje za razvoj civilnog društva „Spasi svoj život”, Forum muslimana, Multimedijalni studio Bijelo Polje i Organizacija slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac.