Bijelo Polje

Vaš pogled na grad

PREDSJEDNICA EVROPSKE KOMISIJE U POSJETI CG 29. SEPTEMBRA

PREDSJEDNICA EVROPSKE KOMISIJE U POSJETI CG 29. SEPTEMBRA

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posjetiće Crnu Goru 29. Septembra, potvrđeno je iz sjedišta Evrospske komisije.


Fon der Lajen će posjetiti zemlje Zapadnog Balkana od 28. do 30. Septembra kako bi potvdila posvećenost evropskih institucija za prijem ovih država u Evropsku uniju (EU).


“Otputovaću u region da pošaljem snažan signal naše posvećenosti pristupnom procesu”. Najavila je Fon der Lajen tokom godišnjeg govora u Evropskom parlamentu.

PREDSJEDNICA EVROPSKE KOMISIJE U POSJETI CG 29. SEPTEMBRA


Predsjednica Evropske komisije planira da posjetiti Albaniju i Sjevernu Makedoniju 28. Septembra, Kosovo i Crnu Goru 29. septembra, a dan kasnije boraviće u Srbiji i Bosni i Hercegovini.


“Prije kraja ovog mjeseca, posjetiću Zapadni Balkan kako bih prenijela snažnu poruku o našoj podršci procesu pristupanja regiona EU. Dugujemo to mladim ljudima koji vjeruju u budućnost u Evropi”, poručila je fon der Lajen u govoru pred evropskim poslanicima u Strazburu.

Predsjednica Evroske komisije je najavila da će EU pojačati ekonomsku podršku Balkanu kroz “novi ekonomski i investicioni plan u vrijednosti trećine ukupnog BDP-a cijelog regiona”.


Ulaganje u budućnost Zapadnog Balkana je ulaganje u budućnost EU – poručila je Fon der Lajenova u Evropskom parlamentu.

U tradicionalnom godišnjem govoru o stanju Unije, predsjednica Evropske komisije iznijela je glavne pravce svoje politike i prioritete za narednu godinu, uključujući vakcinaciju i borbu protiv pandemije kovida 19, inicijative za ekonomsko rast i oporavak i inicijativu za formiranje Evropske odbrambene unije.