Bijelo Polje

Vaš pogled na grad

POTROŠAČKA KORPA U MAJU 738,9 EURA

POTROŠAČKA KORPA U MAJU 738,9 EURA

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za maj je, prema podacima Monstata, iznosila 738,9 eura, što je 0,9 odsto više u odnosu na april.


“Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 339,8 eura, što je 1,5 odsto više u odnosu na april”, navodi se u saopštenju.


Statističari su kazali da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 399,1 eura, što je 0,4 odsto više u odnosu na april.

POTROŠAČKA KORPA U MAJU 738,9 EURA


Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.
Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2,21 hiljadu kalorija dnevno po osobi.


“Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke (SB). Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge”, kazali su iz Monstata.


Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.


Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).