Bijelo Polje

Vaš pogled na grad

POTROŠAČKA KORPA 665 EURA

POTROŠAČKA KORPA 665 EURA

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za septembar je, prema podacima Monstata, iznosila 665. 1 eura, što je 0,9 odsto više u odnosu na avgust.


“Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 289. 4 eura, što je 1,4 odsto više u odnosu na avgust”, navodi se u saopštenju.


Statističari su kazali da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 375,7 eura, što je 0. 5 odsto više u odnosu na avgust.


Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge. Kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

POTROŠAČKA KORPA 665 EURA


Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2,21 hiljadu kalorija dnevno po osobi.


“Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke (SB). Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge”, kazali su iz Monstata.


Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.


Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).