Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

POTREBNO JE OČUVATI TRADICIJU

POTREBNO JE OČUVATI TRADICIJU

Proteklog petka i subote u Bijelom Polju je organizovan drugi po redu Slow food sajam, na kojem je preko 30 izlagača iz Crne Gore i Srbije predstavilo svoje proizvode.

Cilj ove manifestacije je promocija i očuvanje tradicionalnih jela, odnosno hrane i pića, kao i ostale domaće razne rukotvorine.

Učesnici su mogli da razmijene iskustva i umreže se na manifestaciji koju je organizovala nevladina organizacija Kisjele vode u saradnji sa Turističkom organizacijom Bijelo Polje.

Tradicionalna jela i pića, domaće radinosti i razne rukotvorine 30 izlagača iz Crne Gore i Srbije krasile su Bijelo Polje na Slow food sajmu. Među njima i proizvodi Bjelopoljca Amira Čindraka koji se decenijama bavi proizvodnjom rakije.

“Ovo je iz 2020. godine proizvod, jabuka, šljiva, kruška. Veliki je proces oko rada. Ove godine nema šta, slobodni smo, nema čak ni za jela, a ne za potrebu neke proizvodnje. Nema voća, nema rakije”, kazala je Amra Čindrak.

Ovogodišnji slab rod voća od kojeg se pravi rakija. Čindrak kaže, neće ga obeshrabriti da nastavi proizvodnju.

POTREBNO JE OČUVATI TRADICIJU

Optimistična je i Sanja Simonović-Delević koja je obogatila seosko domaćinstvo proizvodima od raznovrsnog voća i povrća.

“Džemove na naš tradicionalan način, imamo ajvar, turšiju, sokove, likere, medenu rakiju. Zato što smo pčelari, svi proizvodi od meda, svi su sa našeg imanja, imamo i kozmetiku od meda”, kazala je Sanja Simonović-Delević.

Pčelarstvom se bavi i Petnjičanin Ćeman Rahman, koji time nastavlja porodičnu tradiciju staru dva vijeka.

“Nikad nije kidana tradicija, sve od tada do danas. Prađed, otac, četvrti pojas, peti ja tu dolazim”, kazao je Ćeman Rahman.

I vrijedne ruke Andrijevičanke Dragane Dubak napravile su različite domaće proizvode, ali i zanimljive rukotvorine.

“Izlažem ručne radove, prsluke, pape, čarape vunjene, kape i tako. Onda izlažem razne vrste likera od voća, izlažem džemove, paprike, pinđur, razne vrste sltakog od malina”, Dragana Dubak.

Slow food pokret bavi se očuvanjem i promocijom domaće hrane i tradicije, što je cilj i ovog sajma, kazu iz NVO Kisjele vode, koja je organizovala ovu manifestaciju u saradnji sa lokalnom turističkom organizacijom.

Ističu da je presudno podići svijest o izboru hrane.

POTREBNO JE OČUVATI TRADICIJU

Iz NVO Kisjele vode ističu da svi domaći proizvodi u Crnoj Gori treba da se bolje plasiraju na tržištu uz veću podršku društva i države.

“Zato je jako bitna poruka koju šaljemo lokalnim proizvođačima da su nama njihovi proizvodi potrebni. Da je potrebno da očuvamo tradicionalne recepte, autohtone sorte, da zaštitimo biodiverzitet. Dešavaju se neke greške u komunikaciji. Tako da se tim ljudima traži ogromna papirologija, neke procedure od kojih, ja moram da kažem ili da su uplašeni ili da su njima nedostižne,neke procedure su vrlo jednostavne, ali to treba ljudima pojasniti, zato treba da se država što više uključi da te ljude podrži”, ističe organizatorka Slow food sajma, Sabina Ramović.

Gastro potencijala u turizmu svjesni su i u Turističkoj organizaiji Bijelog Polja.

“Smatramo da je ovaj Slow food sajam, drugi po redu, jedan od načina, kako mi možemo pokazati da Bijelo Polje u turističkom smislu ima još mnogo toga da ponudi što do sada nije bilo potencirano. Koncept Slow food je kontra Fast food i to se u svijetu turizma, moderni trendovi ga forsiraju”, kazala je Violeta Obradović, direktorica TO BIjelo Polje.

A da bi se ta gastro ponuda viđela, finansijski su podržali Stalna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi u sklopu projekta kojeg sprovode u saradnji sa Gizom, Opštinom Bijelo Polje, lokalnom turističkom organizacijom i Alter Modusom.

https://fb.watch/nK46YNqYAY/?mibextid=GL35nR