Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

PORODICA VELIČKOVIĆ U UNICEF PILOT PROGRAMU

PORODICA VELIČKOVIĆ U UNICEF PILOT PROGRAMU

Uz podršku UNICEF-a i EU, novi model porodično orijentisane rane intervencije namjenjen za svu djecu pilotira se u Bijelom Polju i Kotoru.

„Institucije sada imaju ljudski lik preko koga mi dobijemo sve što nam je potrebno i zajedničkim snagama radimo na tome da pomognemo našem djetetu”, kaže Željka Veličković objašnjavajući model porodično orijentisane rane intervencije.

Dok Željka razgovara s nama, s njenim trogodišnjim sinom Vukašinom igraju se njen muž Novica i socijalni radnik Stevan Anđelković. Ćerka Veličkovića je u školi, a da se sada vrati, zatekla bi dvoje odraslih kako sa smiju i međusobno dodaju igračke s njenim bratom, kome tepaju Vuk, Vule.

Željka priča da su prije godinu i po primijetili da njihov sin ima neki rizik u razvoju. Krenuli su uobičajenim putem obilaska institucija.

Obilazili smo dosta ustanova i nijesmo bili zadovoljni. Prije pola godine psiholog iz Doma zdravlja predložio nam je da se uključimo u ovaj program rane intervencije. Već osjećamo olakšanje i mnogo smo osnaženiji kao porodica koja se nalazi pred izazovom.

Uz podršku UNICEF-a i EU, novi model porodično orijentisane rane intervencije namjenjen je za svu djecu i primjenjuje se u Bijelom Polju. Porodicama se pruža timska pomoć od strane stručnjaka iz Doma zdravlja, vrtića, Centra za socijalni rad, Dnevnog centra.

U ovom gradu se mijenja praksa komplikovane komunikacije među stručnjacima koji su tu da pomognu djeci i roditeljima. Umjesto da roditelj s djetetom ide u institucije i da prenosi vaspitaču što je kazao logoped, pa logopedu što je ustanovio psiholog, sada jedan od stručnjaka ima stalni kontakt. To uključuje i kućne posjete, rad s porodicom i koordiniše sve.

„Trudimo se, i za nas je ovo izazov, a iz ovog programa dosta i mi učimo”, priča o svom iskustvu s novim programom Željka. Dodaje da su kao porodica mnogo rasterećeniji i da pored njih, kao roditelja, u svemu učestvuje i njihova ćerka. „Srušena je ta barijera kada je u pitanju terapeut i dijete. Imamo kućne posjete i sada je to sve prilagođeno djetetu. A prije je sve to bilo u okviru Doma zdravlja. To je neuporedivo bolje i dijete to mnogo bolje prihvata.”

Primarni pružalac podrške za porodicu Veličković je psihološkinja Danijela Femić.

U sklopu ovog programa koji se realizuje u Bijelom Polju radi 12. Stručnjaka, a u intenzivnom modelu, koji predviđa kućne posjete, uključeno je 12. Porodica, a manje intenzivni model koristi 247. porodica.

Iskustvo iz Bijelog Polja i ovaj pilot projekat trebalo bi da bude dobar putokaz drugim opštinama i državi kako da bolje i efikasnije pomognu djeci i roditeljima, ali i stručnjacima da postignu bolje rezultate u radu.