Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

PONOS BIJELOG POLJA: SREDNJOŠKOLAC AMIR KOLIĆ MATEMATIČKI GENIJE

Amir Kolić, učenik trećeg razreda bjelopoljske gimnazije prvi je dobitnik prestižne stipendije UWC koledža u Mostaru, za nastavak trećeg i četvrtog razreda gimnazije po IB programu.
Još kao predškolac istraživao je i interesovao se za planete i brojeve, od sedmog razreda Osnovne škole se takmiči iz matematike, a na Olimpijadi znanja donio je OŠ “Dušan Korać” maksimalnih 100 poena.
Talentovani sugrađanin je u osmom razredu osvajao prva mjesta na Olimpijadi znanja, u devetom drugo mjesto na državnom takmičenju, što ga je plasiralo na juniorsku matematičku Olimpijadu, koja je održana na Kipru.
I u Gimnaziji “Miloje Dobrašinović”, osvaja prvo mjesto u državi, pa i kao srednjoškolac odlazi na Olimpijadu, gdje još jednom osvaja prvo mjesto, a nakon toga na Olimpijadu u Moldaviji pohvalu, te učestvuje na Svjetskom takmičenju IMO u Londonu, gdje mu je san da ostvari veliki rezultat.
Amir je posjetio i prestižni Oxford i upoznao brojne matematičke naučnike.
Veoma je aktivan i na drugim poljima, jako požrtvovan i pomaže svojim drugarima, svira gitaru, te osvaja nagrade u dramskom stvaralaštvu, i aktivan je član Đačkog parlamenta.
Dobitnik je dvostruke nagrade Fonda za talente, bio je odgovorni urednik časopisa “Gimnazijalac” i predstavnik u Uniji srednjoškolaca, u čije je ime boravio na skupu srednjoškolaca u Libeku (Njemačka).
Kolić je tri puta dobitnio nagrade naučne škole Prona, za koju je spremio rad iz robotike.
Kontinuitet uspjeha nastavlja u februaru ove godine, kada osvaja državno takmičenje iz matematike i plasira se na Olimpijadu u Rumuniji, koja nije održana zbog pandemije korona virusa.
Ovaj vrlo skroman i odgovoran srednjoškolac u julu ove godine on line sistemom, osvaja pohvalu na takmičenju, koje je organizovalo Svjetsko društvo matematičara, a u međuvremenu nakon intervjua i zasluženih rezultata dobija stipendiju za UWC.
Amir Kolić će krajem ovog mjeseca uzeti učešće na “IMO 2020” u Podgorici, koje je trebalo da se održi u Sankt Petersburgu – Rusija, ali će zbog poznatih okolnosti biti on line, gdje mu želimo svu sreću.