Bijelo Polje

Vaš pogled na grad

PODRŠKA MLADIM PREDUZETNICIMA I ŽENAMA PREDUZETNICAMA

podrska mladim preduzetnicima i zenama preduzetnicama

PODRŠKA MLADIM PREDUZETNICIMA I ŽENAMA PREDUZETNICAMA

Javni pozivi za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata za mlade preduzetnike i za podršku ženskom preduzetništvu. Danas su predstavljeni zainteresovanim građanima u sali SO Bijelo Polje.


Za tu namjenu, kako je saopšteno na događaju “Dan otvorenih vrata”, iz opštinskog budžeta izdvojeno je 40 hiljada eura. Javni konkursi biće otvoreni do 14. decembra.


Predsjednica Komisije za raspodjelu sredstava za podršku ženskom preduzetništvu, Nemša Omerhodžić, kazala je da Opština Bijelo Polje već treću godinu za redom izdvaja značajna sredstva za razvoj ženskog preduzetništva i ekonomsko osnaživanje žena.


„I ove godine je Opština izdvojila 20 hiljada eura za razvoj ženskog preduzetništva. Danas smo tu da bi uklonili nejasnoće budućim preduzetnicama. Ima dosta zaintresovanih. Procedura za apliciranje je pojednostavljena. Očekujemo da će ćemo i ovog puta imati kvalitetne projektne prijedloge i biznis programe“, kazala je Omerhodžić.
Ona je podsjetila da su protekle godine dobili 11 novih preduzetnica, čiji se biznisi odlično razvijaju. To je potvrda toga da su sredstva otišla u prave ruke.


„Zaista smo ponosni na te žene, zato će za 2022. godinu iz opštinskog budežta biti izdvojeno čak 100 hiljada eura za ekonomsko osnaživanje žena, što je zaista za svaku pohvalu“, istakla je Omerhodžić.


Napomenula je da pravo učešća po Javnom pozivu imaju nezaposlene žene i žene preduzetnice koje posluju najduže godinu dana prije objavljivanja javnog poziva, sa prebivalištem u Bijelom Polju, koje žele da pokrenu ili unapređuju sopstveni biznis.


„Sredstva predviđena budžetom Opštine Bijelo Polje raspodjeljuju se za biznis planove kojima se podstiče ekonomski razvoj opštine, razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizma i zanatstva. Takođe, podržaće se biznis ideje koje doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala, tradicije i kulturne posebnosti opštine, podizanju nivoa kulture i očuvanja kulturne baštine, očuvanju zaštiti životne sredine, te razvoju intelektualnih usluga“, navela je predsjednica Komisije za raspodjelu sredstava za podršku ženskom preduzetništvu.


Javni poziv za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata za mlade preduzetnike raspisan je po drugi put, a predsjednik Komisije, Miloš Kljajević očekuje još veće interesovanje.


„Pravo prijave imaju nezaposlena lica do navršenih 30 godina života, sa prebivalištem u Bijelom Polju, koja žele da pokrenu sopstveni biznis.Ta sredstva, u iznosu od 20 hiljada eura, biće opredijeljena za one biznis planove koji doprinose ostvarivanju ciljeva utvrđenih u strateškim dokumentima, programima i planovima Opštine, a kojima se naročito podstiče ekonomski razvoj opštine. Dakle, biće podržani oni projekti koji podstiču razvoj turizma i zanatstva, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala, tradicije i kulturne posebnosti opštine. Takođe, biće finansirane biznis ideje koje doprinose podizanju nivoa kulture i očuvanja kulturne baštine, očuvanju i zaštiti životne sredine, kao i one koje podstiču razvoj intelektualnih usluga”, kazao je predsjednik Komisije za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata za mlade preduzetnike.


Kljajević je saopštio da su prošle godine podržali četiri mlada preduzetnika.


„Upoznali smo ih sa procedurom prijavljivanja i očekujemo veliko interesovanje. A ono što je ohrabrujuće jeste da će već sledeće godine ta podrška biti mnogo izdašnija i iznosiće čak 100 hiljada eura“, poručio je on.

PODRŠKA MLADIM PREDUZETNICIMA I ŽENAMA PREDUZETNICAMA


Maksimalni iznos dodijeljenih sredstava za biznis plan ne može iznositi više od 20% od ukupnog iznosa predviđenog budžetom Opštine za mlade preduzetnike i za podršku ženskom preduzetništvu.


Izvor: Radio Bijelo Polje