Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

PLAĆENA OBUKA ZA 12 MLADIH IZ ROMSKE ZAJEDNICE U PET OPŠTINA NA SJEVERU

PLAĆENA OBUKA ZA 12 MLADIH IZ ROMSKE ZAJEDNICE U PET OPŠTINA NA SJEVERU

Ukupno 12 mladih osoba iz romske populacije iz opština Bijelo Polje, Berane, Nikšić i Pljevlja potpisalo je ugovor o radu na određeno vrijeme u trajanju od tri mjeseca, tokom kojih će dobiti priliku da se usavršavaju u različitim zanimanjima u javnom i privatnom sektoru, saopšteno je iz NVO CAREP.

Plaćena obuka na radu dio je programa “Karijerna karta za mlade Rome/kinje – #OdEdukacijeDoZapošljavanja!” koji je osmislila NVO CAREP u okviiru u okviru projekta “Jačanje civilnog društva za podršku održivom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore”, koji finansira Evropska unija, ko-finansira Ministarstvo javne uprave, a koji implementiraju Help i Juventas.

“Stažiranje omogućava mladima da razvijaju i usavršavaju različite vještine koje su ključne za njihov profesionalni razvoj, kao što su komunikacijske, analitičke, timski rad i mnoge druge. Mladi će imati priliku da se upoznaju sa konkretnim industrijama/javnim službama ili sektorima rada, što im može pomoći da bolje razumiju tržište rada i prilagode svoje buduće karijerne ciljeve”, navodi se u saopštenju.

Stažiranje podrazumijeva i mentorski program, što znači da mladi imaju priliku da uče od iskusnih profesionalaca i da dobiju korisne savjete i smjernice za svoj dalji razvoj. Uspješno stažiranje može otvoriti vrata za zapošljavanje kod istog poslodavca ili u istoj industriji/javnoj službi nakon završetka stažiranja. Tokom stažiranja, mladi će imati priliku da izgrade kontakte što će im pomoći u izgradnji profesionalne mreže koja će im biti od koristi u budućnosti.

PLAĆENA OBUKA ZA 12 MLADIH IZ ROMSKE ZAJEDNICE U PET OPŠTINA NA SJEVERU

“Ovo je moje prvo radno iskustvo, od kako je počeo Program sam upoznao svoje kolege i odlično sam prihvaćen. Moje angažovanje u vrtiću veoma znači i zajednici jer ću zajedno sa drugim kolegama raditi na motivaciji da više djece pohađa predškolsko obrazovanje. Da su ovakvi Programi postojali prije 10 godina, danas bi možda i završio fakultet za predškolsko. Smatram da ovakvi projektu daju mogućnost mladima iz romskei egipćanske zajednice da steknu vještine i da se osjećaju jednako cijenjeno kao i svaki drugi građanin Crne Gore”, rekao je Bajram Ajrizaj, koji je radno angažovan u JPU “Radmila Nedić” u Beranama.

U Programu učestvuje 12 poslodavaca, i to: DOO Equicamp, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, JPU “Dragan Kovačević”, NVO Mozaik, DOO Umjetnički centar iz Nikšića; JZU Dom zdravlja Bijelo Polje, NVO Multimedijalni studio Bijelo Polje i DOO ADE MIX iz Bijelog Polja; Osnovna škola “Radomir Mitrović”, JPU “Radmila Nedić” i Udruženje za podršku Roma i Egipćana iz Berana, kao i Komunalne usluge iz Pljevalja.

Adina Šahman, angažovana u NVO Multimedijalni studio Bijelo Polje, objašnjava: “Na poslu mi je super i radna atmosfera je prijatna. Zvanično sam počela da radim 3. juna i od tada sam naučila više o funkcionisanju NVO, aktivnostima i različitim radnim zadacima. Mnogo sam zadovoljna i vjerujem da ću mnogo naučiti za ova tri mjeseca”.

Projekat je osmišljen na osnovu rada NVO “CAREP” sa mladim Romima/Romkinjama i Egipćanima/Egipćankama u prethodnih pet godina, gdje se pokazalo da mladi obrazovani pripadnici RE zajednice imaju manje prilika za zapošljavanje u poređenju sa vršnjacima, pripadnicima većinske zajednice.

“Ova činjenica ukazuje na to da je potrebno ekonomski osnažiti mlade nezaposlene Rome i Egipćane kroz podsticaj zapošljavanja – sprovođenjem mjera aktivnog zapošljavanja i to putem organizovanja programa obuke na radu i zapošljavanja kod poslodavaca, kao i podizanjem nivoa informisanosti i znanja mladih Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki o institucionalnom okviru u oblasti zapošljavanja”, zaključuje se u saopštenju.