Bijelo Polje

Vaš pogled na grad

OSAM MJESECI DO LOKALNIH IZBORA U BIJELOM POLJU

OSAM MJESECI DO LOKALNIH IZBORA U BIJELOM POLJU

Do redovnih lokalnih izbora u našoj Opštini koji su planirani zajedno sa više njih u Crnoj Gori za drugu polovinu maja naredne godine, ostalo je svega osam mjeseci.


Analizirajuću trenutni rejting svih političkih partija i rezultate sa prošlogodišnjeg glasanja za državni parlament. Naslućuje se da će ovo biti najneizvjesniji izbori u Bijelom Polju u poslednjih trideset godina, te da će biti presudan svaki glas.

OSAM MJESECI DO LOKALNIH IZBORA U BIJELOM POLJU


Obzirom da je broj odbornika u SO umjesto dosadašnjih 38, zbog pada broja birača smanjen na 37. Ovoga puta po prvi put za formiranje izvršne vlasti biće dovoljno 19 mandata i razlika između pobjednika i gubitnika ne mora biti dva (20:18). Već samo jedan mandat, što povećava šansu za bolji rezultat onih koji su do sada bili u opoziciji. A koji će najvjerovatnije biti na jedinstvenoj izbornoj listi ili preslikano sa državnog nivoa u tri kolone, DF – Demokrate – URA.


Presudnu pomoć pojedinačno najjačoj partiji (trebalo bi da bude DPS) mogli bi donijeti oni čiji rezultat će biti ispod cenzusa. Što je na prethodnim izborima bio slučaj sa tri političke partije, od kojih dvije prosrpske. Koje su zajedno “prosule” preko 4 % glasova ili skoro dva odbornička mandata.


Izvor: Bjelopoljski portal