Bijelo Polje

Vaš pogled na grad

NUHODŽIĆ: GOVOR MRŽNJE PREMA MANJINSKIM NARODIMA NEDOPUSTIV

NUHODŽIĆ: GOVOR MRŽNJE PREMA MANJINSKIM NARODIMA NEDOPUSTIV

U današnje vrijeme govor mržnje zastupljen je u svim porama društva. Posebno je raširen na društvenim mrežama i u komentarima kada su u pitanju pripadnici manjinskih naroda. Tamo gdje je sadržaj dostupan svima i vrlo brzo se širi, rekao je Mevludin Nuhodžić, poslanik DPS u Skupštini Crne Gore.


”Svi smo mi različiti i ne znači da zbog tih različitosti je neko manje a neko više vrijeđan i to je neprihvatljivo da se dešava tako agresivno u 21. Vijeku. Zbog toga govor mržnje danas treba biti važna tema političkog i društvenog djelovanja. Njegov cilj vrlo često nije povrijediti pojedinca nego određeni narod sa namjerom podcijeniti ga, zastrašiti, izolovati i ukazati da oni ne mogu imati prava kao drugi. Sa druge strane mobilizovati sve one koji imaju poriv mržnje prema njima zbog svoje nacije, vjere, jezika što može u određenim trenucima dovesti do različitih oblika diskriminacije, incidenata i nasilja prema pripadnicima manjina. Dakle, svaka poruka mržnje ima dvostruku svrhu”, ocijenio je on.

NUHODŽIĆ: GOVOR MRŽNJE PREMA MANJINSKIM NARODIMA NEDOPUSTIV


U društvu u kojem se olako izgovaraju riječi i poruke mržnje a posebno i učestalo prema manjinama, predstavlja društvo u kojem nasilje postaje normalno.


Onda u takvom društvu, smatra Nuhodžić, postaju ugrožena prava svih građana ne samo manjina.
”Koristim priliku da pozovem nadležne državne organe da u konkretnom slučaju hitno reaguju kako bi preventivno djelovali na sve eventualne buduće počionice ovakvih djela”, istakao je Nuhodžić.


Fos