Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

NOVINARKA TV VIJESTI OSVOJILA TREĆU NAGRADU NA KONKURSU ZA NAJBOLJE PRIČE O EVROPSKOJ INTEGRACIJI CRNE GORE

NOVINARKA TV VIJESTI OSVOJILA TREĆU NAGRADU NA KONKURSU ZA NAJBOLJE PRIČE O EVROPSKOJ INTEGRACIJI CRNE GORE

Novinarka Televizije Vijesti Alisa Hajdarpašić osvojila je treću nagradu na konkursu za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore.

Iz Ministarstva evropskih poslova (MEP) je saopšteno da je ministarka Maida Gorčević uručila nagrade novinarkama koje su pobijedile na konkursu.

Prvo mjesto osvojila je novinarka Radio Televizije Nikšić Maja Lalatović, sa pričom o postrojenju za preradu nus proizvoda životinjskog porijekla, čiju izgradnju će finansirati Evropska unija (EU). Drugo mjesto pripalo je novinarki TV Prva Ivani Boljević, koja je napravila priču o podršci EU poljoprivrednim proizvođačima. Treću nagradu osvojila je Hajdarpašić, koja je uradila priču o podršci EU u rješavanju problema zagađenog vazduha u Pljevljima kroz programe za podsticaj energetske efikasnosti.

“Svjesni smo svi koliko evropska integracija nekada zna biti tehnički, previše administrativan i nerazumljiv proces, ali upravo ovakvim konkursima želimo da ohrabrimo medijske radnike da ispričaju i drugu stranu priče, možda i onu najvažniju, a to je kako se život svih nas mijenja nabolje zajedno sa napretkom procesa pristupanja Crne Gore ka EU. Kroz vaše priče, vidimo dokle sve doseže ovaj proces, od pitanja selekcije i prerade otpada, do zagađenja vazduha, ali i pomoći poljoprivrednicima”, kazala je Gorčević prilikom uručenja nagrada.

Pobjednice konkursa zahvalile su se na nagradama i naglasile da ih ovakve prilike motivišu za još bolji rad.

“Prilika za učešće u projektu je čast za nekog ko je tek upoznao obrise novinarskog poziva. Timski rad je rezultirao prvim mjestom na konkursu, što je potvrda da sam uspjela u namjeri da objasnim šta će izgradnja postrojenja značiti za društvo, životnu sredinu, a samim tim i poboljšanje kvaliteta života u Nikšiću i Crnoj Gori. Nagrada je svakako vjetar u leđa, ali sa sobom nosi i dozu odgovorosti za budući rad”, kazala ja Lalatović.

NOVINARKA TV VIJESTI OSVOJILA TREĆU NAGRADU NA KONKURSU ZA NAJBOLJE PRIČE O EVROPSKOJ INTEGRACIJI CRNE GORE

“Kao neko ko prati ekonomiju godinama, a sa posebnom pažnjom poljoprivredu, posebno mi je zadovoljstvo kada vidim da se ova grana razvija u skladu sa najvećim standardima. Ohrabrila bih sve kolege da se ne plaše konkursa i da pronalaze priče izvan dnevno političkih okvira kako bi dali jedan doprinos da se teme od presudne važnosti za zdravo društvo afirmišu u većoj mjeri”, rekla je Boljević.

“Ova nagrada mi predstavlja podstrek za dalji rad na pozivitivnim pričama i primjerima dobre prakse u rješavanju svakodnevnih životnih problema. Priča o energetskoj efikasnosti kao rješenju zagađenja vazduha je samo jedna u nizu dobrih primjera upotrebe fondova Evropske unije”, kazala je Hajdarpašić.

Iz MEP su saopštili da su pravo da učestvuju u konkursu imali novinari i novinarke lokalnih i nacionalnih medija.

“Njihov zadatak bio je da objave priče o uticaju evropske integracije na unapređenje ljudskih prava, kako EU projekati utiču na život građana i o primjerima sprovođenja evropskih standarda i politika. Stručni žiri koji je odabrao najbolje priče činile su predstavnice Ministarstva evropskih poslova i Ministarstva kulture i medija, kao i višestruko nagrađivana novinarka Svetlana Mandić”, piše u saopštenju.

Konkurs je organizovalo Ministarstvo evropskih poslova uz finansijsku podršku Evropske unije kroz projekat EU4ME, tokom maja, a povodom Dana Evrope.

Izvor: Vijesti