Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

NEVOLJE STANARA ZGRADE U NIKOLJCU: SPOLJA GLADAC, A UNUTRA – LIFT NE RADI!

Dvije i po godine od uzimanja ključeva u ruke, stanari treće, poslednje izgrađene zgrade u kompleksu stambenih objekata namijenjenih zaposlenima u Upravi policije i lokalnoj samoupravi u Nikoljcu, i dalje ne mogu da računaju na korišćenje lifta u ovoj šestospratnici.

Investitor ovog projekta bio je Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI), dok su sa po jednom trećinom sredstava u finansiranje projekta uključeni Opština Bijelo Polje, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore i članice Fonda za solidarnu stambenu izgradnju.

Stanari su pokušavali na različite načine da riješe problem sa kojim se svakodnevno suočavaju, obraćali se izvođaču radova, firmi “SARGON” d.o.o. iz Bijelog Polja, firmi koja je kao podizvođač bila zadužena za ugradnju lifta “TRI BEST” d.o.o. iz Podgorice, direktoru Uprave policije, Ministru unutrašnjih poslova, poslali su pismo i Premijeru, ali nažalost ni sa koje od pomenutih adresa nisu dobili odgovor koji bi riješio situaciju u kojoj se nalaze.

Prema riječima Željka Đurđevića, koji nam je u ime stanara dao izjavu na ovu temu, “saga o liftu” počinje na dan uručenja ključeva.

“Svečanom uručenju” koje nije bilo medijski propraćeno za razliku od prethodne dvije izgrađene zgrade u istom naselju, prisustvovali su Zoran Masoničić – bivši generalni sekretar Saveza sindikata CG, Goran Krajinović i Rade Kljajević u ime izvođača radova “SARGON” d.o.o.. Razlog ubrzanog i pomalo tajnovitog uručenja ključeva u trenutku kada zgrada nije bila potpuno sređena bio je isključivo u korist izvođača kako se ne bi nastavljalo plaćanje penala zbog kašnjenja u izvođenju radova. Po ulasku u zgradu, na pitanje stanara da li da liftom pođu do šestog sprata odakle kreće uručivanje ključeva, od predstavnika izvođača radova dobijaju odgovor da lift nije pušten u rad i da će to odmah biti učinjeno kada formiraju skupštinu stanara i izaberu upravnika zgrade, te da se tada obrate firmi zaduženoj za izgradnju lifta. Nakon što su izvršili svoj dio obaveza i izabrali predstavnike, stanari se obraćaju firmi “TRI BEST” od koje prvo usmeno a zatim i pismeno dobijaju odgovor da će pustiti lift u funkciju kada prema njima bude izvršena obaveza plaćanja u iznosu od 20,995.05€ od strane izvođača radova “SARGON” d.o.o. (dokument objavljujemo u prilogu). Obraćajući se izvođaču, dobijaju odgovor da plaćanje podizvođaču ide na teret CFSSI ili finansijera projekta, od kojih i sami imaju potraživanja finansijskih sredstava. U dokumentu koji nam je dostavljen, jasno stoji da “TRI BEST” po ugovoru zahtijeva isplatu isključivo od izvođača, dok se investitori i finansijeri ne pominju.

Đurđević posebno napominje da u pomenutoj zgradi stanuje veliki broj porodica sa malom djecom, te da zbog toga postoji još veća potreba za liftom. Paradoksalno je i, kako kaže, to što zgrada ima prilaz, ulaz i stanove na prvom spratu prilagođene potrebama osoba sa invaliditetom, dok lift i dalje ne radi.

Pored svega navedenog, mukama stanara ove zgrade se ne nazire kraj, s’ obzirom na to da je u “SARGON” d.o.o. otvoren stečajni postupak 13.11.2019. godine, što smo provjerili i u Centralnom registru privrednih subjekata. Prema nezvaničnim informacijama, u stečajnom postupku kao povjerilac nije navedena firma “TRI BEST”d.o.o., ali uvid u taj dio dokumenata nismo imali.

Ovim povodom, kontaktirali smo i Rada Kljajevića, predstavnika izvođača, od kojeg smo dobili izjavu da obavezu plaćanja prema firmi “TRI BEST” ima CFSSI.

Vijesti iz Bijelog Polja će nastaviti interesovanje za ovaj kao i za sve ostale probleme naših sugrađana