Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

NEMA POUZDANOG PODATKA O GODINI OSNIVANJA MANASTIRA BLIŠKOVO

Ime sela Bliškovo po predanju koje se sačuvalo među mještanima vodi porijeklo od riječi “Bli(ž)š-kovo” što označava “mjesto koje se nalazi u “blizini” – “Bliš” nekog mjesta, odnosno Brskova, u kojem se kovao novac. Sigurno je jedno, da naziv Bliškovo ima veze sa „kovanjem“ jer se u selu do danas sačuvao toponim Kovačevac.
U Bliškovu se nalazio manastir posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice. Nalazi se na mjestu Manastirovina na Zećovini. Danas je ovaj manastir, koji je poznat u literaturi kao manastir Bliškovo, obnovljen.
Tačno vrijeme građenja crkve i osnivanje manastira nije poznato. Po Vladimiru Petkoviću, crkva je mogla biti iz 13-14. vijeka, ali takvo rano datovanje nije potvrđeno arheološkim nalazima i dosadašnjim istraživanjima. Iako po arhitektonskom rješenju crkva može biti i iz srednjeg vijeka, sudeći prema tehnici gradnje, postojanju drvenog trijema na zapadu, karakterističnom podu sličnom onom u crkvi Svete Trojice manastira Majstorovine, najvjerovatnije da je crkva podignuta krajem 16. vijeka. Iz tog vremena potiču i najstariji pisani podaci. Tako je 1615. godine eklisijarh Longin priložio Minej napisan pri igumanu Antoniju, a posebno je zanimljiv zapis piščev na Mineju po kome je knjigu pisao „pod crkvenom strehom sedeći“. Značajan je podatak i natpisa nad vratima u priprati u kome se pominje iguman Makarije i za koji se smatra da potiče možda iz 17. vijeka, prije 1615. godine.
Po Vladimiru Petkoviću, manastir Bliškovo je odavno u ruševinama, ali tačno vrijeme rušenja nije utvrđeno. Sudeći po tome da se manastir spominje i početkom 18. vijeka, vjerovatno je do rušenja došlo poslije tog vremena. Iguman ovog manastira, Đorđe Varaga, pobjegao je od turskog zuluma u Svetu Goru. Bliškova se pominje i u Sopoćanskom pomeniku s početka XVIII vijeka.
Po predanju koje se očuvalo, manastir Bliškovo je podigao knez Vukan.