Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

NEKADAŠNJA KOTLARNICA U RASADNIKU PRETVORENA U DEPONIJU

Topli ljetnji dani, osim vrućine, donijeli su i druge brojne probleme mještanima bjelopoljskog naselja Rasadnik, a jedan od najvećih je svakako nesnosan smrad iz napuštene kotlarnice, piše “Dan”.
Stanari jedne od zgrada u ovom inače frekventnom naselju danima muke muče sa isparenjima sa smetlišta koja su nepodnošljiva. Opasnost od zaraze su i ogromne količine smeća u unutrašnjosti ruine koja je svojevremeno trebalo da bude kotlarnica, a čiji objekat nije priveden namjeni.
Umjesto kotlarnice, planirane za zagrijavanje stambenih objekata u Rasadniku, na ovom mjestu je formirana deponija na kojoj se odlažu razne vrste otpada, pa stanari obližnjih zgrada strahuju od zaraze, ali i od izbijanja požara.
“Opasnost od zaraze uveliko prijeti stanarima nekoliko objekata u naselju Rasadnik, a najviše nama u „Lameli 6”, koja se nalazi tik u objekat kotlarnice.Postrojenje planirano za zagrijevanje naselja sa desetak zgrada, u kojima živi skoro 300 porodica, pretvoreno je ruinu i deponiju. Opasnost prijeti i učenicima dvije obližnje srednje škole, koji prolaze ovim putem. Posebno su ugroženi brojni mališani koji se igraju u obližnjem dvorištu”, kaže Vojo Čabarkapa, jedan od žitelja Rasadnika, čiji stan se nalazi nedaleko od kotlarnice.
Naglašava i da su se godinama unazad bezuspješno borili da se stanje popravi i da se ovaj prostor uredi. Metalna vrata na objektu kotlarnice postavljena kako bi se spriječilo odlaganje otpada nekoliko puta su odvaljivana i zatvarana, pa je u međuvremenu ovaj prostor zatrpan naslagama raznog otpada.
“Teško je živjeti pored svojevrsne „atomske bombe”. Smrad se širi na sve strane, a opasnost od požara je evidentna. Pošto su se namnožili pacovi i miševi strahujemo i od zaraze većih razmjera. Psi lutalice ulaze u kotlarnicu i razvlače otpad po dvorištu”, ističe Čabarkapa.
Mještani su jednoglasni da problem sa kotlarnicom konačno treba riješiti i apeluju na nadležne da hitno reaguju. Naglašavaju da je isuviše teško živjeti u ovakvim uslovima, a najviše strahuju za djecu.
Predsjednica Skupštine stanara „Lamele 6” Slađana Zlajić kaže da su se uzalud obraćali brojnim institucijama i ukazivali na opasnost koja im prijeti od deponije u kotlarnici.
“Rečeno nam je da kotlarnica nije u nadležnosti ni lokalne uprave ni Komunalne policije već da je u pitanju privatno vlasništvo i nemaju ingerencije da riješe problem. Nekoliko puta je, na naše insistiranje, dolazila ekipa „Komunalnog Lim” i čistila unutrašnjost kotlarnice. Ipak, za kratko vrijeme se objekat opet napuni smećem i predstavlja opasnost za sve nas koji ovdje živimo”, ukazuje Zlajićeva.
Zajednička akcija komunalnih službi
Iz Komunalne policiji su kazali da su upoznati sa slučajem i poručuju da će animirati sve službe da se problem sa kotlarnicom što prije riješi.
“I ranije smo pokušavali da riješimo ovaj problem, ali nije u pitanju javna površina već privatno vlasništvo tako da nijesmo mogli da reagujemo. Ipak, očekujemo da u saradnji s vlasnikom, koji je izrazio spremnost da se ovome konačno stane na put, problem riješimo. Naši inspektori će koordinirati akcijom u koju će biti uključeno Komunalno preduzeće i Vodovod „Bistrica”, a angažovaćemo i zaposlene na javnim radovima koji su u toku”, kazali su iz Komunalne policije.
Direktor Javnog preduzeća „Komunalno Lim” Radenko Vujošević pojasnio je da radnici ovog preduzeća često čiste kotlarnicu, iako to nije u okviru njihovih nadležnosti.
“I mi ćemo učestvovati u akciji čišćenja kako bi se ovaj problem konačno riješio”, kazao je on.