Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

“ NEDELJA ITALIJANSKOG JEZIKA U SVIJETU” U BIJELOM POLJU

“ NEDELJA ITALIJANSKOG JEZIKA U SVIJETU” U BIJELOM POLJU

JU Centar za kulturu ”Vojislav Bulatović Strunjo”, u saradnji sa Ambasadom Italije u Podgorici i Italijanskim insitutom za kulturu u Beogradu, povodom “Nedjelje italijanskog jezika u svijetu” organizovali su izložbu pod nazivom ”Jelena, Kraljica Italije”. U pitanju je zbirka fotografija koje prikazuju najznačajnije trenutke života velike žene. Odnosno omiljene kraljice svih Italijana.

Izložbu je otvorila ambasadorka Italije u Crnoj Gori, Andreina Marsela, u ponedjeljak, 16. Oktobra u 18 h, u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

U srijedu i četvrtak, 17. i 18. Oktobra, u okviru “Nedjelje italijanskog jezika u svijetu” u bjelopoljskom bioskopu će se održati Revija italijanskih filmova. Publika će imati priliku da odgleda četiri filma.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Utorak, 17. oktobar, u 18 h

“ NEDELJA ITALIJANSKOG JEZIKA U SVIJETU” U BIJELOM POLJU

”Da li si nekad bila na Mjesecu?” (Sei mai stata sulla luna?), romantična komedija

Režija: Paolo Genovese

Gija ima 30 godina i radi za prestižni modni časopis, putuje privatnim avionom i provodi vrijeme u Milanu i Parizu. Ima sve, bar misli da je tako, sve dok se ne zatekne u udaljenom seocetu u Apuliji gdje sreće Renca. Farmera zbog kojeg shvata da u njenom životu nedostaje jedino ljubav.

Utorak, 17. oktobar, u 20 h

”Niko mi ne može suditi (Nessuno mi può giudicare)”, komedija

Režija: Massimiliano Bruno

Aliče (35), koja ima sina od 9 godina, živi u jednoj vili na sjeveru Rima, vodi površan život i ponaša se arogantno i rasistički. Nakon iznenadne smrti muža preduzetnika, ona saznaje od porodičnog advokata da je bio pun dugova i da će, ukoliko ih ne otplati u najkraćem roku, izgubiti sve bogatstvo kao i starateljstvo nad sinom. Prateći Aziza, konobara koga je do skoro vrijeđala, Aliče ostavlja luksuz na koji je navikla i seli se u trošnu terasu siromašnog kraja na periferiji. Kako bi zaradila dosta novca što prije, okreće se najstarijem zanatu na svijetu. Uzimajući lekcije od jedne profesionalke. Film poziva na rješavanje problema na najbrži mogući i diskutabilan način jer ono što se računa je dobra namjera te stoga “niko mi ne može suditi”.

Srijeda, 18. oktobar, u 18h

”Prvi put (moje kćerke) (La prima volta di mia figlia)”, komedija

Režija: Riccardo Rossi

“ NEDELJA ITALIJANSKOG JEZIKA U SVIJETU” U BIJELOM POLJU

Nakon što Alberto otkrije da se njegova petnaestogodišnja kćerka sprema da vodi ljubav “po prvi put”, on smišlja plan: večeru na kojoj će njegova prijateljica Marina pomoći Bjanki da bolje shvati i možda odloži svoju odluku. Ali na večeru dolaze i neočekivani gosti.

Srijeda, 18. oktobar, u 20h

”Izvinite što postojim” (Scusate se esito), komedija

Režija: Riccardo Milani

Serena, po zanimanju arhitekta, nakon studija u inostranstvu, odlučuje da se vrati u Italiju. Ubrzo shvata da njena domovina više nije nepristrasna kao što je bila i pokušava da nađe posao koji joj se zaista dopada. U međuvremenu upoznaje Frančeska, gej mladića sa kojim gradi snažnu vezu dok se suoče sa životnim nedaćama i komplikacijama. Jedno od drugog uče da, da bi bio svoj, ponekad moraš da se pretvaraš da si neko sasvim drugi.