Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

NA PODRUČJU GUBAVČA U ORGANIZACIJI NVO “MULTIMEDIJAL MONTENEGRO” ZASAĐENO PETSTO STABALA

U blizini bjelopoljskog naselja Gubavač članovi nevladine organizacije Multimedijal Montenegro zasadili su 500 stabala.
Akcija pošumljavanja organizovana je u okviru projekta “Šume su naše nacionalno blago“, a u cilju obnavljanja i povećanja šumskog fonda, kazao je za Radio Bijelo Polje, koordinator projekta i predsjednik NVO MMNE, Željko Đukić.
“Šume su jedan od najvećih resursa sjevera Crne Gore, a samim tim i našeg Bijelog Polja. Upravo ova akcija pošumljavanja je prilika da još jednom pošaljemo jasnu poruku javnosti da je jako važno sačuvati šume jer su one naše nacionalno blago. Šume su pluća našeg grada i naše države, ali i cijelog svijeta, tako da ih moramo zaštiti”, poručio je Đukić.
On je istakao da je današnju akciju podržalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za šume, a posebno, kako je rekao, raduje to što su se akciji odazvali mladi ljudi.
“Vjerujm da će bar u određenom procentu vazduh u opštini Bijelo Polje, posebno u naselju Gubavač, biti malo čistiji, te da će ova stabla koja smo danas zasadili biti dobar primjer i drugima da se bave pošumljavanjem i da čuvaju nacionalno bogatstvo. Ovo je prva akcija i sigurno da se nećemo zaustaviti na ovome, već ćemo učiniti sve da naše šuma sačuvamo od požara, nelegalne sječe i očistimo od otpada”, podvukao je predsjednik NVO Multimedijal Montenegro.
Đukić se osvrnuo i na probleme koji se tiču ove teme.
“Česti su šumski požari koji su uglavnom prouzorkovani ljudskom nemarnošću i neodgovornošću, takođe na poznatim lokalnim izletištima često možemo naići na velike količine otpada, koji isto tako odlažu nesavjesni građani, a veliki problem predstavlja i nelegalna sječa šume. Upravo zato je naša nevladina organizacija ovu temu pozicionirala visoko na svojoj agendi, tako da ćemo na rješavanju ovih pitanja raditi tokom ovog projekta, ali i naravno po njegovom završetku“, naglasio je Đukić.
Napomenuo je da su okviru projekta “Šume su naše nacionalno blago“ izradili web sajt nasesume.me, a pokrenuli su i kampanju putem društvenih mreža.
„Želimo da dopremo do svakog građanina Crne Gore, kako bi skrenuli pažnju javnosti na ove probleme,ali i kako bi razvili svijeSt kod njih o važnosti očuvanja šuma, kao našeg nacionalnog bogatstva. Veoma smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima kampanje, jer je veliki broj građana pozitivno reagovao, dobili smo veliki broj upita, afirmativnih komentara, što nam je potvrda da smo na pravom putu“, rekao je koordinator projekta i predsjednik NVO MMNE, Željko Đukić.
Organizovaće i čišćenje kritičnih tačaka na kojima se odlaže otpada, a u saradnji sa firmom Merkator rade na izradi posuda za odlaganje otpada.
„Mi smo osmislili inovatine, lijepe i funkcionalne posude za odlaganje otpada, koje ćemo postaviti na teritoriji opština Bijelo Polje, Petnjica i Berane. Takođe, izradićemo i nekoliko informativnih panoa, kako bi i na taj način skrenuli pažnju da se građani odgovorno odnose prema našim šumama“, saopštio je Đukić za Radio Bijelo Polje.
On je uputio poziv građanima, državnim institucijama, nevladinim organizacijama, da se pridruže u borbi za očuvanje šuma.