Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

MINISTARSTVO SE NADA DA ĆE ŠKOLA POČETI OD SEPTEMBRA

Obrazovni sistem priprema se za redovan početak školske godine, što bi trebalo da čine i roditelji i đaci. Naravno, u narednim danima bićemo u komunikaciji sa Instititom za javno zdravlje, kako bismo dobili potvrdu takvog stava.

To je stav Ministarstva prosvjete s obzirom na interesovanje javnosti. Naveli su i da je do početak školske godine ostalo još godinu dana. Ističu da je pojava koronavirusa sasvim jasno pokazala da nije ozbiljno davati dugoročne planove i obećanja, koja se u nekoliko dana mogu izmijeniti, usljed objektivnih okolnosti.

“Istovremeno, epidemiološka situacija se mijenja iz dana u dan, i jasno je da ozbiljan obrazovni sistem mora imati scenario podrške za takve nepredviđene situacije, koje jesu moguće u narednim nedjeljama i mjesecima. Upravo zato tokom avgusta će se snimati časovi za prvo tromjesečje, isključivo kao “plan B”, a nikako kao već utvrđena zamjena za redovnu nastavu”, navode iz resora prosvjete.

Naglašavaju da ponovno snimanje video časova za sada ima za cilj da stvori bazu za obrazovni sistem, kako nas eventualno pogoršanje epidemiološke situacije ne bi zateklo nespremne.

“Ta baza će ipak, kako smo već rekli, vjerovatnije služiti samo kao podrška obrazovnom sistemu i biti koristan resurs đacima i nastavnicima u redovnoj nastavi. Nadamo se i vjerujemo da će propisane mjere uticati na bolji razvoj epidemiološke situacije, te da ćemo dobiti potvrdu i od nadležnih zdravstvenih institucija da djeca, na zadovoljstvo svih nas, u septembru mogu biti u školskim klupama”, zaključuju iz Ministarstva.