Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

MILATOVIĆ FORMIRA POKRET ZA CRNU GORU

MILATOVIĆ FORMIRA POKRET ZA CRNU GORU

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović formiraće uskoro Pokret za Crnu Goru, saznaje “Dan” iz dobro obaviještenih izvora.

Izvor “Dana”, koji je želio da ostane anoniman, tvrdi da Milatović okuplja značajan broj intelektualaca i javnih ličnosti koji se do sada nisu mnogo eksponirali u političkom životu, a otvoriće vrata za saradnju i sa ostalim političkim partijama i pokretima sa kojima može naći zajednički politički interes u ostvarivanju proklamovanog cilja – stvaranje stabilne, ekonomski jake, socijalno pravedne Crne Gore, sa jednakim šansama za sve.

Pokret za Crnu Goru na neki način već postoji kao politička ponuda građanima. Naime, vjerovatno nije slučajno da naziv nove stranke predsjednika države korespondira sa već postojećim političkim subjektom Pokret za Podgoricu, koji su formirali odbornici u Skupštini Glavnog grada koji su odmah nakon njegove ostavke na sve partijske funkcije napustili Pokret Evropa sad.

MILATOVIĆ FORMIRA POKRET ZA CRNU GORU

Podsjetimo, aktuelni predsjednik države je 24. februara podnio ostavku na funkciju zamjenika predsjednika Pokreta Evropa sad, čiji je predsjednik premijer Milojko Spajić, i na sve funkcije u partiji.

– Prilikom osnivanja Pokreta Evropa sad, građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentovan dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive. Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i lični integritet predstavljati odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju. Takođe, obećali smo drugačiju političku kulturu, utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmisanju evropskih vrijednosti. Dosadašnji način rada je suprotan obećanom i vrijednostima koje sam imao na umu prilikom stvaranja Pokreta. Iz tog razloga dajem ostavku na sve funkcije u Pokretu – obrazložio je tada Milatović svoju ostavku.

Primjedbe na zakone ostaju

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da ostaje pri uvjerenju da zakoni koje je vratio Skupštini sadrže bitne nedostatke koji dovode u pitanje njihovu usklađenost sa Ustavom.

Riječ je o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Zakonu o nacionalnom javnom emiteru.

– Donio sam ukaze o proglašenju Zakona o nacionalnom javnom emiteru – javnom medijskom servisu Crne Gore i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, koje je Skupština Crne Gore ponovno usvojila 19. juna 2024. godine. Kao što je poznato, oba zakonska akta vratio sam Skupštini Crne Gore, nakon što su prvobitno usvojeni, iz razloga koje sam, tom prilikom, jasno saopštio javnosti – kazao je Milatović.

On smatra da su prilikom ponovnog odlučivanja o pomenutim zakonima poslanici morali temeljnije sagledati primjedbe koje je uputio, ali i one iznesene od strane stručne javnosti, i tako se na principijelan i odgovoran način odnijeti prema predloženim rješenjima.

MILATOVIĆ FORMIRA POKRET ZA CRNU GORU

– Uz to, siguran sam da će se valjanost razloga zbog kojih sam zakone vratio na ponovno odlučivanje Skupštini vrlo brzo potvrditi u praksi – istakao je Milatović.

Odmah nakon njegovog odlaska, partiju je napustilo više funkcionera, među kojima i član glavnog odbora Ivan Lakić, predsjednik opštinskog odbora stranke u Baru Miloš Pantović, član glavnog odbora i predsjedništva i predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović, kao i neki članovi podgoričkog odbora, među kojima je i pet odbornika koji su formirali Pokret za Podgoricu.

U međuvremenu, predsjedništvo PES-a isključilo je iz stranke ministra pravde Andreja Milovića, dok je izvršni odbor istog dana raspustio podgorički i barski odbor partije zbog, kako je obrazloženo, kršenja statuta.

Još uvijek nije poznato kada će Milatović i zvanično objelodaniti osnivanje Pokreta za Crnu Goru, a prema nekim informacijama, to bi moglo da se dogodi nakon ljetnjih odmora. U svakom slučaju, već sada je jasno da će se raditi o ozbiljnom političkom subjektu, posebno u svjetlu činjenice da je MIlatović bio nosilac liste na lokalnim izborima u Podgorici kada je PES ubjedljivo pobijedio, a naročito jer je odnio istorijsku pobjedu na predsjedničkim izborima, kada je ubjedljivo pobijedio Mila Đukanovića zadobivši povjerenje 222 hiljade građana Crne Gore.

Izvor: Dan