Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

MEŠTANI BJELOPOLJSKIH SELA PROTESTIMA I BLOKADAMA PUTEVA BRANIĆE BIJEDIĆE OD DEVASTACIJE

MEŠTANI BJELOPOLJSKIH SELA PROTESTIMA I BLOKADAMA PUTEVA BRANIĆE BIJEDIĆE OD DEVASTACIJE

Mještani Bijedića već nekoliko dana blokiraju nasrtaje koncesionara kamenoloma Doo Elas, vlasnika Šućra Omerovića, na ovo mjesto i privatnu imovinu koju je država nezakonito otuđila. Koncesionar je prošle godine, nezakonitim probijanjem puta devastirao poznato arheološko nalazište iz doba neolita, staro 6.500 godina, saopštili su juče iz Građanske inicijative “Zaštitimo Bijediće”.

Tadašnji ministar Ervin Ibrahimović i Ministarstvo kapitalnih investicija su područje Obera u Bijedićima dali u koncesiju doo Elas iz Bijelog Polja. Nijedan postupak u procesu dobijanja koncesije od samog početka nije bio ni transparentan niti su prikazivane stvarne informacije, počevši od imenovanja Komisije za ocjenu inicijative za dobijanje koncesije, tzv. obilazaka terena, javnih rasprava na nepoznatim lokacijama i to sve u vrijeme zabrane okupljanja zbog kovid mjera – pojasnio je predsjednik GI “Zaštitimo Bijediće” Krsto Tvrdišić.

– Opštinske službe su činile sve da koncesionar dobije koncesiju pa su i određene zahtjeve državnim institucijama pisale u njegovo ime. Zbog toga ćemo podnijeti prijave protiv nadležnih u tim institucijama. Pa neka se ispita čitav proces i ko je i na koji način davao saglasnosti – kaže on navodeći da je koncesionar u međuvremenu građevinsku mašinu premjestio na novu lokaciju i počeo devastaciju prostora kroz privatna imanja i šume u namjeri da napravi nove puteve i pokuša da uništi život na ovom području.

MEŠTANI BJELOPOLJSKIH SELA PROTESTIMA I BLOKADAMA PUTEVA BRANIĆE BIJEDIĆE OD DEVASTACIJE

– Ko je koncesionaru dao dozvolu da siječe hrastove starije od 50 godina i ima li koncesionar ima dozvolu za probijanje puteva kroz privatnu i državnu imovinu. Da li je u skladu sa zakonom probijati puteve i mijenjati konfiguraciju terena uz samu granicu sa Srbijom? Ko je uopšte koncesionaru dozvolio da nastavi radove bez dozvola i ako je dobio dozvole na osnovu čega ih je dobio – pitaju iz GI “Zaštitimo Bijediće”.

Ugovor o koncesiji je trebalo da bude raskinut još prošle godine, krajnji rok je bio 25 oktobar 2023. godine do kada važilo rešenje od JU Zavod za geološka istraživanja kojim mu je dozvoljeno samo istraživanje, rekao Tvrdišić, dodajući da koncesionar do tada nije uradio ništa iz ugovora, osim što je uništio lokalitet. Sve prijave koje su podnesene protiv koncesionara vjerovatno su i dalje u fiokama.

– Dok te prijave odmaraju u fiokama, mještani koji provode vrijeme na blokadi su na direktom udaru Omerovića i njegove porodice koji svojim autima silom probijaju blokade i po cijenu da ugroze živote mještana. Njegov sin je juče u toku blokade svojim autom probio transparent, koji je bio na putu, i vozilom se zaustavio tik uz moje noge. Da li je to način da nas uplaše i otjeraju sa naših ognjišta ne znam. Mi se ne plašimo, ali smo sve uredno prijavili policiji. Nastavićemo da se borimo jer mi ne tražimo ničije već samo čuvamo svoje, kao što su i naši preci radili – ispričao nam je mještanin Mišo Tvrdišić.

MEŠTANI BJELOPOLJSKIH SELA PROTESTIMA I BLOKADAMA PUTEVA BRANIĆE BIJEDIĆE OD DEVASTACIJE

Mještani ovim putem istovremeno traže od nadležnih da im objasne šta se desilo sa predmetima pronađenim na arheloškom lokalitetu? Da li su uhvatili dovoljno sunca na stovarištu koncesionara poslije iskopavanja?

– Ko će nam odgovoriti na pitanje koliko je koncesionar uništio arheološkog nalazišta i odvezao ga zajedno sa kamenom. Da li je u ovaj posao uključen neko iz opštinških struktura jer ni od njih nismo dobili nikakve odgovore – rekao je Krsto Tvrdišić.

Iz GI “Zaštitimo Bijediće” poručili su Vladi Crne Gore, Ministarstvu energetike i rudarstva i svim institucijama koje su dovele do potpisivanja ugovora, da neće odustati od zahtjeva za raskidanjem ugovora i prava na život i očuvanje svojih ognjišta.

– Mještani neće pristati na dalju devastaciju i neće pristati na raseljavanje sa ovog područja. Poručuju da se nastaviti prošlogodišnje blokade magistralnih puteva jer neće dozvoliti da ih privatni interesi otjeraju sa ognjišta njihovih predaka – poručuju iz GI “Zaštitimo Bijediće”.

Izvor: Dan

Novinar: Milovan Novović