Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

MAHMUTOVIĆ: RAD U UČIONICI ZAHTIJEVA VELIKI NAPOR, ALI UZ PREDAN RAD SVE DOĐE NA SVOJE MJESTO

MAHMUTOVIĆ: RAD U UČIONICI ZAHTIJEVA VELIKI NAPOR, ALI UZ PREDAN RAD SVE DOĐE NA SVOJE MJESTO

Vannastavne aktivnosti za uspješne đake koji žele da prošire znanje predstavljaju značajno dodatno obrazovanje koje im može pomoći u nastavku školovanja, a jednog dana i u karijeri.


Međutim, profesora u školama u Bijelom Polju koji se bave vannastavnim aktivnostima nema puno, a jedan od rijetkih koji marljivo radi na dodatnom obrazovanju učenika je profesor u Elektro-ekonomskoj školi, Asim Mahmutović.


Njegovi učenici su osvajali brojne nagrade, prije svega iz oblasti informacione tehnologije, pod pokroviteljstvom ICT Cortex-a.


“Informacioni ICT Cortex je klaster koji trenutno broji 44 članice, odnosno IT kompanije iz Crne Gore. Sama činjenica da je toliki broj IT kompanija na jednom mjestu daje mi motivaciju da se uključim u programe obuke na platformi Cortex akademije, gdje se nudi mogućnost najbolje edukacije ovog tipa u Crnoj Gori. Priliku da učestvujem kroz mentorski tim škole, zajedno sa kolegama i učenicima, ne propuštam već treću godinu zaredom. Cortex akademija za srednjoškolce nudi više od 20 besplatnih kurseva, gdje se pruža prilika za zaposlenje u najboljim crnogorskim IT kompanijama. Kroz mentorski tim dobio sam priliku da dobijem posebne programe edukacije kako bih unaprijedio svoja znanja i vještine u nekim od najtraženijih zanimanja: front-end programer, back-end programer ili softver tester”, kaže na početku razgovora za VBP portal Mahmutović.


Takmičenje se, pojašnjava, sastoji iz više faza, a put do finalnog takmičenja je izuzetno izazovan.


“Učenici u prvom dijelu, nakon odabira kursa, odnosno profila edukacije, prate onlajn kurseve, a nakon toga polažu prvi eliminacioni test. Učenici koji polože prvi test nastavljaju da prate kurseve višeg nivoa, nakon toga polažu drugi eleminacioni test, a najbolji dobijaju projektni zadatak u mentorskom timu koji im dodjeljuje Cortex akademija. Nakon projektnog zadatka, tokom ljetnjeg raspusta učenici odlaze na praktičnu obuku, odnosno konsultacije u jednu od IT kompanija, i tu se realizuje konkretan projekat po timskom rasporedu. Na kraju procesa, koji traje gotovu godinu dana, organizuje se završno takmičenje”, pojašnjava profesor.


Na pitanje koliko je teško raditi sa učenicima na toj ideji, te koliko je teško biti mentor ekipi, on odgovara: “Ovaj vid rada sa učenicima zahtijeva timski rad, jer bez timskog rada nema rezultata. Teško je da jedna osoba, bio to mentor ili učenik, može sama sve da iznese. Najvažnija je saradnja i podjela uloga. Tim ima lidera koji treba da ispuni očekivanja u svakom smislu te riječi. Mentorski tim je zadužen za praćenje učenika, kontrolu i, naravno, motivaciju”.


Uspjesi su se posljednjih godina ređali na raznim takmičenjima.


“Pored edukacije i unapređivanja na Cortex akademiji i, naravno, završnog takmičenja sa ostvarenim rezultatima kroz mentorski tim, u prethodnom periodu bilo je osvojenih nagrada kroz Sajam mladih pronalazača koji organizuje Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje i Privrednom komorom Crne Gore. M:tel kompanija organizuje duži niz godina državno takmičenja u izradi mobilnih aplikacija za Android™ ili iOS, pod nazivom ‘Lansiraj svoju ideju’, gdje učestvuje 14 srednjih škola iz Crne Gore. I tu smo osvajali nagrade i plasirali se na regionalno takmičenje”, naglašava profesor Mahmutović.


Obrazovanje, ističe naš sagovornik, ima ključnu ulogu u napretku društva.


“Posao u nastavi, odnosno obrazovanju je dosta težak, od pripreme za čas do realizacije. U svemu tome najvažnije je naći motivaciju za učenike što je najveća draž kada je u pitanju poziv prosvjetnog radnika. Posao prosvjetnog radnika iz oblasti kojoj pripadam – računarstvo i informacione tehnologije – zahtijeva praktično cjeloživotno učenje i unapređivanje, što mi odgovara. Teško je u prosvjeti raditi 40 godina i predavati jedan isti predmet gdje se skoro ništa ne unapređuje i ne mijenja. Stručne škole su se u posljednjih nekoliko godina dosta unaprijedile po pitanju modularizovanih obrazovnih programa kroz modularizovanu nastavu”, ističe Mahmutović.


Posao u prosvjeti, dodaje, zahtijeva konstantno obnavljanje gradiva, ali gotovo uvijek se pamte one najvrijednije lekcije koje djeca uče od profesora, ali i profesori u radu sa djecom.


“Kao i u svakom poslu, postoje razna iskušenja kroz koja čovjek prolazi, pogotovo na početku karijere, jer rad u učionici zahtijeva veliki napor. Ali, uz predan rad, unapređivanje i rad na sebi, kockice se polako poslože. Prema mom mišljenju, sa današnjim generacijama treba uspostaviti drugarski odnos, naravno, uz uvažavanje. Treba prići učeniku da osjeti iskrene namjere profesora, da zna da je profesor tu zbog njega i njegovog uspjeha. Na kraju bih poručio svim učenicima ‘Daje se na znanje – ja gradim svoje samopouzdanje’”, kazao je profesor Mahmutović.


*Sponzor teksta Mesopromet Franca