Bijelo Polje

Vaš pogled na grad

KNEŽEVIĆ: BOJKOT VLADINIH ZAKONA

KNEŽEVIĆ: BOJKOT VLADINIH ZAKONA

Demokratski front priprema odgovor u slučaju propasti razgovora o rekonstrukciji Vlade, u planu i internacionalizacija političke krize u Crnoj Gori.


Skupština ne radi, Vlada nema podršku većine. V.d. Je stanje u tužilaštvu, Sudskom savjetu, Ustavnom sudu, Državnoj izbornoj komisiji. To je posljedica raspada političkog sistema nakon eksperimenta sa ekspertskom vladom, rekao je Medojević koji je pozvao na proteste.

KNEŽEVIĆ: BOJKOT VLADINIH ZAKONA


Demokratski front će u slučaju propasti pregovora o rekonstrukciji Vlade nastaviti bojkot parlamenta, bojkot svih vladinih zakona što uključuje i budžet. Ali će tražiti i internacionalizaciju koja uključuje međunarodno posredništvo za stvaranje uslova za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. To je Pobjedi saopštio jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević.


Upitan zbog čega predlaže internacionalizaciju političke krize u Crnoj Gori. Knežević je saopštio da je to, ako ne uspiju pregovori, jedino rješenje jer ,,imamo blokadu institucija i političkog sistema u državi“.


– Zbog nesagledivih posljedica koje bi mogao izazvati neuspjeh pregovora. Smatramo da bi u tom slučaju, uz posredstvo međunarodne zajednice, trebalo dogovoriti datum održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora istog dana. Izbori su uvijek posljednje rješenje i ne vidim ništa apokaliptično ukoliko dođe do njih, jer ako smo radili pošteno i kako treba, narod će nam dati podršku. Ako nijesmo, onda smo sami krivi i nikakva šteta ako više ne budem poslanik – rekao je Knežević.


Pregovori o rekonstrukciji Vlade zapali su u ćorsokak nakon što je Ura Dritana Abazovića prvo odbila koncept Vlade sa 16 ministarstava i tri potpredsjedničla mjesta. Kao i novi sastanak lidera parlamentarne većine dok se ne izvrši detaljnija analiza rada učinka premijera i svih ministara.


Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je za Pobjedu da je trenutno stanje neodrživo navodeći da će njegova politička grupacija pozvati i na proteste.

Skupština ne radi, Vlada nema podršku većine. V.d. Je stanje u tužilaštvu, Sudskom savjetu, Ustavnom sudu, Državnoj izbornoj komisiji. To je posljedica raspada političkog sistema nakon eksperimenta sa ekspertskom vladom – rekao je Medojević koji je pozvao na proteste.

Prema njegovim riječima, vlasnici drugosrbijanskog tabloida Vijesti drže Crnu Goru zarobljenu jer ne prihvataju da se vlast formira na osnovu izborne volje građana na izborima.

– Vlasnici drugosrbijanskog tabloida preko Duška Markovića vode intenzivne pregovore sa DPS. Izgleda da dolazi vrijeme da DF pozove prevarene i izdane birače da se ponovo okupimo na ulici i borimo za promjene i pravdu . Zaključio je Medojević.

U Vladu da uđu lideri političkih stranaka koji to žele
Knežević, lider Radničke partije Maksim Vučinić, potpredsjednik Nove Strahinja Bulajić juče su se založili za ulazak političkih lidera u Vladu.
Na sastanku Kneževića i Vučinića je zatraženo da u Vladu uđu lideri stranaka bez bilo kakvog uslovljavanja.

– Knežević i Vučinić usaglasili su da nikakva personalna uslovljavanja, niti slični pokušaji iz prošle godine neće biti prihvatljivi, jer je neophodno da ovu Vladu osnaže lideri političkih stranaka, koji to žele – navodi se u njihovom saopštenju.

I potpredsjednik Nove Strahinja Bulajić traži ulazak lidera u Vladu.

– Mi nijesmo određivali Uri hoće li njen lider biti potpredsjednik Vlade, a mogli smo reći da tamo, na njihovoj koalicionoj listi, ima mnogo iskusnijih ljudi i dokazanih eksperata. Vrijeme je da predsjednici stranaka uđu u Vladu – saopštio je Bulajić.

Ono što je, kako je rekao, svuda u demokratskom svijetu normalno – da stranke koje su pobijedile na izborima i njihovi lideri budu nosioci vlasti, nekima u Crnoj Gori je, prema njegovim riječima, nenormalno.
Izvor: Pobjeda