Bijelo Polje

Vaš pogled na grad

KAREN MEDOKS RAZOGAVARALA SA ĐUKIĆEM

KAREN MEDOKS RAZOGAVARALA SA ĐUKIĆEM

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori, Karen Medoks je u sklopu obilaska više opština na sjeveru Crne Gore prošle sedmice posjetila i NVO MMNE. Te upoznala članove organizacije i postignute razultate kroz projekte i aktivnosti ove NVO.


Predsjednik NVO MMNE Željko Đukić je istakao da je ovo prva posjeta ambasadora ovoj organizaciji poslije 11 godina. A da im do sada ni jedan državni zvaničnik nije dolazio u posjetu.


„Bez obzira što smo tokom našeg višegodišnjeg djelovanja postigli zapažene rezultate u oblasti edukacije mladih, ekonomskog razvoja. Kao i zaštite životne sredine, promocije mladih preduzetnika, EU integracija, razvoja poljoprivrede, ni jedan državni zvaničnik nije našao za shodno da posjeti našu organizaciju. A još manje da potpomogne rad naše NVO“. Rekao je Đukić, ističući da smatra da je veće prisustvo donosioca odluka i međunarodnih partnera na sjeveru Crne Gore neophodno.

KAREN MEDOKS RAZOGAVARALA SA ĐUKIĆEM


Đukić je ovom prilikom dodao da mu se čini da su naši političari uobraženi, aludirajući na staru-novu vlast i opoziciju, koji nijesu pretjerano raspoloženi da izlaze iz svoje zone komfora. To su prostorije ministarstava, područje glavnog grada i medija centri elitnih hotela. „Vjerovatno je i to jedan od razloga što su izgubili osjećaj i kontakt sa običnim građanima, njihovim potrebama, problemima i prijedlozima. Što je doprinijelo da mnoga zakonska rješenja ne oslikavaju stvarne potrebe građana, ekonomije, privrede i drugih segmenata društva“, naglasio je Đukić.


Đukić se srdačno zahvalio ambasadorki Medoks na doprinosu u smirivanju tenzija koje su obilježile početak septembra i rekao da je razvrstavanje po broju prstiju koji se dižu ili zastavama koje nose dodatno doprinijelo da građani razmišljaju o napuštanju Crne Gore. Te je podsjetio ambasadorku da je problem odlaska građana, posebno mladih izražen problem poslednjih godina.


Đukić je zaključio da je djelovanje NVO sektora ograničeno, jer mnoge inicijative i ideje da bi bile prihvaćene i realizovane zavise od političke volje. Ali i da nerijetko donosioci odluka i političari preuziumaju ideje koje su proistekle iz NVO sektora i potpisuju ih kao svoje kako bi dobili određene političke poene.


„Čini mi se da pojedini donosioci odluka i političari NVO sektor gledaju kao konkurenciju“, rekao je on i dodao da organizacije civilnog društva koje istinski djeluju i ulažu napore za unaprijeđenje cjelokupne situacije u državi to rade na mikro nivou. Pa u svoje projektne aktivnosti uključe 10, 20, 50 korisnika, dok je djelovanje ove organizacije ograničeno do određenog nivoa, i da sve preko tog nivoa ulazi u oblast politike koja bi po pravilu trebala da realizuje velike i značajne iskorake u društvu, za boljitak svih građana. „Možda je i to razlog da su pojedine kolege prešle iz NVO sektora u politiku ili javni sektor“, rekao je Đukić.


Nakon obilaska prostorija NVO MMNE, centralne kancelarije i prostora „EU kutak“ ambasadorka Medoks je upoznala članove. Predstavljena joj je publikacija posvećena zajedništvu i dobrim međunacionalnim odnosima u Bijelom Polju. Kao i projekat „sjever.me“ koji za cilj ima povećanje plasmana domaćih poljoprivrednih proizvoda na crnogorskom tržištu.


NVO MMNE je organizovala i posjetu seoskom domaćinstvu Joksimović, vrijednoj porodici koja je uključena u realizaciju projekta „sjever.me“. Bave se sakupljanjem ljekovitog bilja i proizvodnjom domaćih hladno-cijeđenih sokova bez dodate vode i šećera. Na samom kraju posjete, Đukić je izrazio žaljenje što nije bilo još više vremena da detaljnije predstavi projekte i ideje koje NVO MMNE planira sprovesti u budućnosti. Fokus razgovora bio je na društveno-političkim aktuelnostima u državi i na sjeveru Crne Gore. Ističući da NVO MMNE nije organizacija koja kritikuje, već su orjentisani na konkretne prijedloge i rješenja.


Na kraju posjete, britanska ambasadorka Karen Medoks je rekla da je impresionirana onim što Željko Đukić i njegov tim rade u Bijelom Polju kako bi pomogli zajednicama da razviju svoje vještine i bolje se umreže, kako bi mogli slijediti svoje snove i pokrenuli vlastiti posao.


„Imala sam zadovoljstvo posjetiti jednog od korisnika njihovog programa sjever.me koji podržava lokalne proizvođače da prodaju svoju kvalitetnu domaću hranu na šire tržište širom zemlje. Porodica Joksimović mi je pokazala svoj uspješan posao i sadržaje koje su razvili zahvaljujući podršci programa. Posjetila sam Bijelo Polje kako bih razumjela izazove sa kojima se suočava crnogorski narod na sjeveru. Bilo je dobro vidjeti i ovaj model projekta koji može inspirisati mlade ljude i ruralne zajednice da povećaju svoje poslovne ambicije i povećaju ekonomsku aktivnost na sjeveru“.


Izvor: CDM