Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

KAKO JE BJELOPOLJKA UKRALA SRCE SENEGALCU: MLADI FUDBALER U CRNOJ GORI PRONAŠAO DOM I LJUBAV

Kada ga je prije nekoliko godina iz Senegala u Crnu Goru ’’doveo’’ fudbal, Mamadou Mendi nije ni slutio da će ovdje upoznati ljubav svog života, Bernisu Mekić. Ova mlada Bjelopoljka osvojila ga je, kaže, na prvi pogled pa je jedna lijepa ljubavna priča nedavno krunisana i brakom. Iako su se, navode, plašili reakcije bližnjih mladi bračni par ne krije svoju sreću ali i činjenicu da najljepše osjećanje prepreke ne poznaje.

Mendi se odmalena igrao fudbal. Prvo je to bilo sa društvom iz kvarta a potom kroz školu fudbala. Zatim ga sport dovodi u našu zemlju i OFK Titograd gdje igra već tri godine. No, pored sporta, ljepša je ipak ona priča koja se odigrala u srcu mladog Senegalca a u kojoj glavnu ulogu igra jedna Bjelopoljka.

„Bernisu sam upoznao u prolazu, krajem marta prošle godine u Podgorici, dok sam čekao svog druga. Ugledao sam neobičnu djevojku koja me je svojom harizmom oduševila i pratio sam glas svog srca. Počeo sam konverzaciju na srpskom jeziku a ona se zainteresovano zaustavila. U to vrijeme sam jako malo govorio njen jezik i takođe engleski jer u našem Senegalu pored maternjeg jezika wolofa pričamo francuskim“, počinje Mendi prilu za FOS.

No na prvi pogled jezička barijera nije spriječila mladu Bernisu, koja je inače licencirani turistički vodič i poliglota, da nastavi konverzaciju sa Mendijem. Trenutno govori šest jezika a upravo je prvu riječ sa mladim sportistom izgovorila na francuskom.

„Ja sam bio oduševljen jer u Crnoj Gori nijesam imao priliku da pričam svojim jezikom. Istog dana smo Imali dejt i započeli vezu, nekako smo osjetili srodnost. I nakon godinu dana veze smo se vjenčali. Privukla me je ona kao komplet osoba, njena pozitivna energija i ambicioznost, talentovana je i neobična djevojka a prije svega – što je i najbitnije jako dobra osoba. Jednostavno sam odmah znao da je ona ta i da ću se boriti da baš ona bude jednog dana moja žena“, iskren je naš sagovornik.

Da je to bila ljubav na prvi pogled i da je od prvog trenutka zaiskrila varnica u srcima ovih mladih ljudi, saglasna je i Bernisa.

„Osvojila me je njegova pozitivna energija, poštovanje, ljepota i što je meni bilo najbitnije da je dobra osoba. Istog dana smo izašli na dejt. Tada smo započeli vezu i poslije godinu dana se vjenčali“, Priča Bernisa Mekić za FOS.

Plašili su se pomalo, priznaje, reakcije najbližih no to ih nije spriječilo da prevaziću strahove ali i sve one zaista nevažne granice, kako bi uživali u čistoj, iskrenoj radosti koju može probuditi najdivnije osjećanje na svijetu.

„Najbitnije nam je bilo da nas njena porodica prihvati i svakako da mi nije bilo svejedno i nisam očekivao da cu biti prihvaćen. Bernisa im je saopštila da smo u ozbiljnoj vezi i da planiramo da se vjenčamo, ali tada sam vidio da su njeni roditelji uz svoju djecu i da poštuju svaki izbor njihovih partnera, bez obzira iz koje države dolazili i koje su boje kože. Jako sam bio iznenađen takvim stavom, jer sam svjestan da su porodice u Crnoj Gori vezane za svoju kulturu, svoje nacije i nacionalnosti i to me je toliko iznenadilo. Bio sam presrećan, znate kada ste sami tri godine i bez porodice, odjednom vas neko prihvati bez bilo kakvog interesa u svoju porodicu“, prenosi Mendi svoju priču za FOS.

„Nikad nisam razmišljala o tome da li će ga neko drugi prihvatiti jer mi nije bilo bitno. Jedino mi je bilo teško kako da saopštim roditeljima. Iznenadili su se svakako, ali su mi dali priliku da ga upoznaju i prihvatili su ga kao svoje dijete. Braća ga takođe ne odvajaju i zaista me to čini srećnom“, nadovezuje se na Mendijevu priču Bernisa.

Nedavno su stali na ’’ludi kamen’’ a iako je pandemija poremetila njihove planove za veliku svadbu, ipak je ovo bio poseban trenutak za pamćenje u životima dvoje mladih ljudi.

„Vjenčanje sam zamišljala da bude u Kotoru sa porodicom i najbližim prijateljima. Međutim, zbog pandemije tada nismo imali tu priliku. Vjenčali smo se u krugu najbližih i nama je to bio najljepši dan u životu“, iskrena je Bernisa.

Iako daleko od svoje porodice, za ovaj poseban dan ni Mendiju nije izostala podrška iz Senegala. Tužni što u značajnom trenutku nisu uz brata i sina, članovi Mendijeve porodice su ipak srcima bili uz mladence.

„Porodica u Senegalu je bila iznenađena što je normalno, ali po mojoj priči o njoj i komuniciranju sa Bernisom preko društvenih mreža svakako da su to jako lijepo prihvatili. Zavoljeli su je svi i jedva čekaju da zajedno posjetimo Senegal. Porodici je bilo neobično s obzirom da su voljeli da tamo pravimo naše svadbeno veselje i takav je običaj, ali shvatili su situaciju i bili su jako srećni zbog nas dvoje“, priča Mendi za FOS.

Crna Gora mu je sada drugi dom a ljubav sa Bernisom ipak nešto najbolje što je moglo da mu se desi u našoj zemlji. Sa druge strane i Bernisa jedva čeka da prođe trenutna pandemija virusa korona pa da upozna drugu porodicu u Senegalu u Africi.

„Super se uklopio. Porodica ga jako voli i oni su njegovi najvjerniji navijači poslije mene. Senegal planiram da posjetim i jedva čekam. Preko društvenih mreža komuniciram sa njegovom familijom i svi su divni i jako su me lijepo prihvatili. Senegal je jako lijepa država. Oni zive u Dakaru, imaju more i mnogo znamenitosti i želim da upoznam skroz njihovu kulturu i adaptiram se istoj“, priča Bernisa za naš portal.

„Naučio sam dosta vašeg jezika, najviše sam učio kroz svoje kolege i trenere. Brzo sam se prilagodio načinu zivota u Crnoj Gori, nije bilo teško. Ovdje sam stekao jako lijepo iskustvo“, nadovezuje se Mendi.

Ne kriju da su ljudima zanimljivi. Potkrade se poneki pogled prolaznika no to srećne mladence samo dodatno zabavi.

„S obzirom da živimo u Crnoj Gori gdje postoje predrasude, svakako smo svjesni da ima i toga. Ali nikad nismo obraćali pažnju na to. Ljudi nas posmatraju svakako jer smo neobični. Ali svi prijatelji i porodica su zaista oduševljeni sa nama i svi vole Mendija“, priča naša sagovornica.

U životu imaju velike planove ali jedno je sigurno – njegovaće u svakom trenutku svoju ljubav i zajedno koračati stazama života kroz koju god zemlju one prolazile.

„Ispred mene je velika fudbalska karijera. Vjerujem da ću jednog dana igrati za veliki tim kao Messi. Vjerujem u svoj talenat i radim dosta na tome. Mojoj sreći nema kraja s obzirom da pored sebe imam pravu osobu i spreman sam na sve životne i poslovne izazove“, priča Mend za naš portal.

Saglasna je sa njim i Bernisa koja tvrdi da razumije život jednog sportiste i da će pratiti Mendija gdje god bude potrebno, a da će dom oboje imati i u našoj zemlji ali i u Senegalu. Zato, poručuju mladim ljudima da ne odustaju od svojih snova i ljubavi, da se vole iskreno jer nema te prepreke koju prava osjećanja i veliko srce prevazići ne mogu.

„Želimo da poručimo svim mladim ljudima koji su zaljubljeni i žele da ostvare svoju vezu, a dosta ih sprečavaju okolina ili porodica, da nikad ne odustaju od voljene osobe i izbore se za tu ljubav. Bitno je da se dvoje poštuju i vole, ostali će svakako prihvatiti“, zaključuju Mendi i Bernisa za kraj razgovora.

Autor teksta: Violeta Rovčanin, FOS media