Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

KAD BI IMALI MINISTARSKE PLATE, RODITELJI BI VODILI DJECU NA SKIJANJE

KAD BI IMALI MINISTARSKE PLATE, RODITELJI BI VODILI DJECU NA SKIJANJE

Crnogorski đaci danas je trebalo da krenu u školu, odnosno da startuju sa drugim polugodištem, ali, umjesto toga, danas će većina njih sjedjeti kod kuće jer je Vlada iznenada odlučila da ih časti produženim raspustom kako bi mogli na skijanje, pri čemu su već juče mnogi putevi do skijališta bili teško prohodni, a samim tim i nebezbjedni, a u Kolašinu na skijalištu jedno vrijeme nije bilo ni struje. Mada roditelje baš i ne opterećuje stanje na skijalištima, jer oni danas uglavnom moraju na posao, a kako kažu sagovornici “Dana”, da imaju ministarske plate, možda bi i išli na skijanje, ali unaprijed isplanirano, jer ne može se odluka o odlaganju škole donijeti u petak, a očekivati da u ponedjeljak svi pohrle na skijališta. Umjesto “muke” oko izbora skijališta, prije će biti da će svako treće dijete danas imati muku da li će imati dovoljno hrane jer, po podacima UNICEF-a, svako treće dijete u Crnoj Gori živi u siromaštvu.

Anketa Udruženja “Roditelji” pokazuje da je 60 odsto roditelja protiv odlaganja početka školske godine i da je takva odluka prije otežala i poremetila planove nego što je pomogla porodicama. Na drugoj strani, 37 odsto ispitanika juče do 15 časova reklo je da podržava odlanjanje, dok je tri odsto kazalo da im je svejedno.

Malo više brige ne bi bilo naodmet

Medojević ističe da malo više brige o našoj djeci od strane kreatora i donosilaca odluka ne bi bilo naodmet.

– Djeca su najvažnija! To treba da pokažu djela,a ne riječi. Bolje da se Vlada pobrinula da djeci obezbijedi užinu u školama, što tražimo već godinama, nego što pričaju o odlasku na snijeg. Na snijeg se ne ide nepripremljen. Tu je trošak za odjeću, obuću, hranu, prevoz, ski-pas, svu drugu opremu, a sve to košta i to je čisti luksuz za koji naš narod nema novca, jer se kod nas ljudi bore da obezbijede elementarne stvari, gdje spada čak i hrana – kazala je Medojević.

U Fondaciji Banka hrane smatraju da Vlada nema dodir sa realnošću jer djecu “čašćava” luksuzom koji njihovi roditelji ne mogu da priušte jer nemaju ministarske plate.

– Predsjednik Vlade kojoj je izglasano nepovjerenje smatra da je odgovorno da se početak školske godine odloži zbog turističke sezone. Roditelji misle suprotno, ali ko su oni da ih donosioci odluka konsultuju kada odlučuju o njihovoj djeci. Bilo bi odgovorno da se predsjednik Vlade barem sada do novih izbora pozabavi životnim standardom djece koja žive u nemaštini, a to je svako treće dijete u našoj državi. Za svaku odgovornu vladu ovi podaci bili bi alarm za hitno djelovanje. Naši najugroženiji učenici nemaju besplatnu užinu u školi niti kartu za prevoz, pa njihovi roditelji najčešće na dnevnom nivou donose odluku (zavisno od vremenskih uslova) da li da djeca imaju za užinu ili za prevoz. Izdvajanje za oba izdatka je luksuz – ističe Marina Medojević iz Banke hrane.

Ona naglašava da se 30 eura dječijeg dodatka ne može rastegnuti kada je mjesečna karta za prevoz najmanje 25 eura.

– Kompjuter nema najmanje svako treće dijete (iako nastavnici traže da ih posjeduju kako bi završili zadatke). Brine li to nadležne? Je li obrazovanje na listi prioriteta ove države? Da li možda Vlada i resorna ministarstva imaju u planu da djeci u stanju nužde obezbijede knjige, užinu, prevoz, školski pribor do okončanja školovanja, kako bi smanjili prenošenje siromaštva na sledeću generaciju? Odustajanje od školovanja je prvi signal siromaštva. A šta u praksi imamo? Ministar Goran Đurović poručuje: svi na snijeg. Svako treće dijete u Crnoj Gori nema adekvatnu obuću i odjeću, a ministar bi da svi idu na snijeg!? Lijepo. Hoće li im obezbijediti besplatno iznajmljivanje opreme i obrok na snijegu – pita Medojević.

Izvor: Dan