Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

JANJUŠEVIĆ POZVAO NADLEŽNE DA ZAUSTAVE UKIDANJE UNIVERZITETSKIH JEDINICA U BIJELOM POLJU

Povodom ukidanja studijskih programa na Univerzitetskim smjerovima u Bijelo Polje, javnosti Crne Gore, nadležnim u lokalnoj upravi, te svim relevantnim institucijama otvorenim pismom obratio se Zdravko Janjušević, izvršni direktor NVO Bjelopoljski demokratski centar.
On naglašava da se obraća javnosti u ime većeg broja Bjelopoljaca i građana sjevera sa ciljem da se zaustavi taj proces i da mladi nastave da studiraju u Bijelom Polju.
“Kako mislimo da zaustavimo ekstremno visoku stopu migracije a da mladima ne dozvolimo da se baš ovdje obrazuju? Značajan broj NVO kao i veliki broj građana sa sjevera Crne Gore obratio nam se za pomoć da pokrenemo inicijativu da se ne dozvoli gašenje fakulteta u Bijelom Polju. Od Opštine Bijelo Polje zahtijevamo da na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine donese odluku o uspostavljanju studijskih programa i stvaranju uslova za upis studenata. Svim zakonskim, legitimnim sredstvima ćemo se boriti da se Bijelom Polju vrati mladalački i stvaralački entuzijazam, da budu pune ulice mladih brucoša, koji će sticati akademska znanja u ovoj opštini”, naglašava Janjušević u otvorenom pismu i navodi da danas, petnaest godina od prve nastave na univerzitetskoj katedri u Bijelom Polju, polako studenske klupe izmiču, nestaju…
“Svjedoci smo prepuštanja slučaju tihog ali kontinuiranog gašenja fakulteta u Bijelom Polju. Studije menadžmenta, danas za studijsku 2020/2021 godinu, upisale su ukupno 50 studenata, a ostali, nekad zaista potrebni i pohađani programi, niti jednog ! Neshvatljivo je da sadašnja „intelektualna elita” planira valorizaciju i razvoj Đalovića pećine i planine Bjelasica, oslanjajući se na strateške grane razvoja poljoprivredu i turizam, iako, potpuno inferiorno, i sa dozom hladne ravnodušnosti, posmatra i prepušta gašenju univerzitetski potencijal grada pod Obrovom, prosto „aminujući” ubrzani „odliv mozgova”, te potpunoj migraciji mladih i obrazovanih ljudi, koji nemaju mogućnost da pomognu sopstvenoj društvenoj zajednici”, ističu iz BDC i postavljaju, kako kažu, laičko pitanje: Imamo li kadrova za razvoj prioritetnih oblasti? Odakle ćemo angažovati mlade obrazovane ljude kao domaću radnu snagu? Hoće li turizam i poljoprivreda biti deficitarno zanimanje?
“U konačnom, ne možemo a da ne konstatujemo da je po srijedi neki revanšizam struke i interesa pojedinaca, gdje je interes pojedinca preovladao pa očigledno izbrisao kao potrebu obrazovanje kadrova i zatvorio vrata amfiteateatara za mlade studente u oblastima poljoprivrede, turizma, jezika kao i prava. Takođe, na ovaj način se eksplicitno pokazuje da ne postoji volja za ravnomjernim regionalnim razvojem, te, polako, ali sigurno gašenjem fakulteta opština Bijelo Polje izgubiće sveobuhvatan društveno-politički značaj. Od opštine koja se razvijala, i bila regionalni centar sjevera, postaće „učmala” kasaba, u kojoj će ostajati samo stari, dok će obrazovana omladina „tražiti sreću”, te ostvarivati ciljeve u mjestima daleko od svog zavičaja”, konstauje Janjušević.
Od 2005. godine Bijelo Polje je počelo da dobija obrise moderne urbane sredine i oaze poželjne za život svakog građanina. Pored značajnih kapitalnih infrastrukturnih projekata koji su izgrađeni ili su se gradili,civilizacijski bum i neizbrisivi trag modernog Bijelog Polja je otvaranje univerzitetskih jedinica.
“U tom periodu je postojala neopisiva energija i želja za obrazovanjem, i činilo se da je niko nikada neće moći zaustaviti. Bijelo Polje je dobilo pet univerzitetskih jedinica. Orgoman broj studenata se upisao, iz Bijelog Polja i sa sjevera Crne Gore. Tada i Opština Bijelo Polje je otvorila svoju kasu. Za najbolje studente omogućene su stipendije. Pored Ekonomskog i Pravnog fakulteta uspostavljeni su studijski programi:turizam, poljoprivreda,strani jezici. Bijelo Polje je sa punim pravom nosilo epitet univerzitetskog grada”, navodi Janjušević.