Bijelo Polje

Vaš pogled na grad

JANJUŠEVIĆ: OSUĐUJEMO PRIVOĐENJE MITROVIĆA I PAJEVIĆA

JANJUŠEVIĆ: OSUĐUJEMO PRIVOĐENJE MITROVIĆA I PAJEVIĆA

NVO Bjelopoljski demokratski centar najoštrije je osudio privođenje kolega Milorada Mitrovića i Husejina Pajevića povodom javnog protesta i iskazivanja svoga stava, saopštio je izvršni direktor ove NVO Zdravko Janjušević.


“Svjedočili smo neviđenom činu zastrašivanja slobodomislećih pojedinaca koji iskazuju svoj građanski bunt i protest povodom neslaganja sa javim politikama. Neshvatljivo je da se vrši pritisak na ljude koji iskazuju svoj stav i kritičko mišljenje povodom nekih značajnih tema. Dnevna politika nas je udaljila od izvornih vrijednosti, tema koje su esencijalno važne i značajne za život građana”, kaže Janjušević.

JANJUŠEVIĆ: OSUĐUJEMO PRIVOĐENJE MITROVIĆA I PAJEVIĆA


Dodaje i da razumiju protest ekologa koji su godinama pa i u najtežim vremenima kada su se “lomile” krupne teme, iskazivali svoj protest i nijesu bili privođeni, hapšeni i proganjani.


“Ovi aktivisti su tada spasili rijeku Taru, suzu Evrope, spašavali mnoge prirodne rezervate, uticali da se zaustavi pustošenje nacionalnih dobara. Oni su za razliku od onih koji su iz udobnih fotelja pisali saopštenja na terenu se suprostavljali “lovcima na prirodne resurse“ prilikom čega su njihovi životi bili ugroženi jer su sprečavali enormno bogaćenje pojedinaca”, navodi Janjušević.


Prema njegovim riječima, danas kada imamo novu vlast, dešavaju se iste stvari.
“Lako se je obrušiti na male organizacije, organizacije koje svoj glas upućuju zbog neslaganja sa realizacijom javnih politika. Oni žive u Pljevljima i na Žabljaku. Oni najbolje znaju kakva je životna sredina u odnosu na “vikendaše” i političare koji u svojim eskurzijama posjećuju ove gradove.


Moramo znati da vrednujemo prave, evropske, demokratske vrijednosti i da nam se ove i ovakve stvari više nikada ne dese. Vrijeme kao i ekologija ne može da čeka. Prošlo je trideset godina od uspostavljanja Crne Gore kao ekološke Države, a mi smo sada na početku. Krećemo od nule i ko zna da li ćemo i kada druge razvijenije demokratske zemlje stići”, zaključio je izvršni direktor BDC-a Zdravko Janjušević.


Kodex