Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

GROBLJE U VRANŠTICI POSTALO TIJESNO

Problem uređenja groblja u Vranštici, u Mjesnoj zajednici Tomaševo, ponovo je aktuelizovan, piše “Dan”.

Savjet Mjesne zajednice, koji je nekada bila i opština, na čelu sa Veskom Gogićem prije nekoliko godina pokrenuo inicijativu uređenja centralnog groblja, jer je postojeće postalo tijesno.Tada su inicirali izgradnju kosturnica, i kako Gogić kaže, sada je opet aktulna ta priča.

“U centralnom grobu u Vranštici više nema mjesta za ukop umrlih, a tek da ne pričamo o izgradnji porodičnih grobnica. Tada, prije skoro pet godina, uradili smo i anketu kod građana koji imaju grobnice ili grobove svojih najmilijih na ovom groblju. Najveći broj njih se izjasnio da na groblju ima dovoljno mjesta za nove grobnice, uz uslov da se posmrtni ostaci iz davno zaraslih grobova premjeste u porodične grobnice”, kaže Gogić i dodaje da su tada mještani, kao i kompletan Savjet MZ, nosili se idejom da se iznađu sredstva i izgradnji kosturnice.

“Tako bi na jednom mjestu, uz aposlutnu primjenu zakonskih mjera iz ove oblasti i tradicionalnih običaja, pohranili izvađene zemne ostatke pokojnika i da u toj kosturnici budu sve do momenta dok ih članovi rodbine ne preuzmu. To nijesmo tada uradili i sada se nalazimo u problemu. Došli smo do zida”, kaže Gogić, dodajući da se nešto na ovom planu najhitnije mora uraditi.

“Kosturnica je i dalje najprihvatljuivije rešenja za ovaj naš problem. Tako i počinjemo ponovnu kampanju, koja će trajati mjesec dana, kako bi na kraju zajednički donijeli odluku o njenoj izgradnji. Tamo gdje je nemoguće da se groblje proširi novom parcelom, kao što je slučaj ovdje kod nas u Vranštici, najbolje rešenje i jedino moguće da se oslobodi prostor je pohranjivanje zemnih ostataka u porodične grobnice i u zajedničku kosturnicu. Uostalom, nije to nepoznanica u civilizovanom svijetu”, zaključuje Gogić.