Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

GORIVO JEFTINIJE OD UTORKA

Zahvaljujući sinoć usvojenom Zakonu o smanjenju akciza građani će naredne sedmice kupovati jeftinije gorivo. Dizel će prema proračunima koštati euro 62 centa, a eurosuper 95, euro 53 centa.

Akcize na gorivo od utorka biće niže 40 odsto. Zakon o smanjenju akciza, kako nam je potvrđeno, objavljen je u Službenom listu, a Ministarstvo finansija je Vladi već dostavilo sve neophodne odluke kako bi se akcize smanjile prije novog obračunskog perioda cijena goriva.

Sinoć u Skupštini resorni ministar pojasnio je i šta to znači.

“Faktički to negdje znači da ćemo imati do 25 centi jeftinije gorivo u odnosu na ono što je sada i što bi moglo da bude”, kazao je ministar finansija Aleksandar .

Gorivo, ipak, neće biti jeftnije za taj iznos jer će prema sadašnjoj cijeni naftnih derivata na berzi sve vrste goriva od utorka biti skuplje skoro 7 centi. Kada se oduzmu akcize i doda novo poskupljenje, eurodizel bi od utorka trebalo da košta euro i 62 centa.

Eurosuper 95 na pumpama biće euro i 53, a eurosuper 98, četri centa skuplji.

Osim smanjenja akciza, na snagu je stupio i zakon o PDV-u na ulje, brašno i so. Tako bi ubuduće cijena litra ulja trebalo da bude niža 15, a brašna 5 centi.

Iz Ministarstva finansija još sinoć su najavili da će pomno pratiti primjenu ovog zakona.

“Pokušaćemo da to što je negdje intencija samog zakona pokaže i u praksi. Odnosno da se ovo predloženo smanjenje stope pdv-a odrazi i na smanjenje cijene ovih artikala i u maloprodaji”, naveo je Damjanović.

Da li će trgovci smanjiti PDV na ove proizvode i hoće li niže cijene brašna, ulja i soli značiti i jeftinije pekarske proizvode, danas nijesmo uspjeli da saznamo od trgovaca i pekara.

RTCG