Bijelo Polje

Vaš pogled na grad

GLAS GRAĐANA: LOŠA KONCESIONA POLITIKA I RAT U UKRAJINI POSKUPLJALI DRVA I PELET

Naš sugrađanin koji je zamolio da ostane anoniman, dostavio je saopštenja VBP redakciji vezano za aktuelno poskupljenje peleta i drva za ogrjev. Gospodin koji je autor ovog teksta djeluje u branši drvoprerade u našem gradu.

GLAS GRAĐANA: LOŠA KONCESIONA POLITIKA I RAT U UKRAJINI POSKUPLJALI DRVA I PELET

Tekst prenosimo u cjelosti:

Ruska zabrana izvoza drveta, koja je na snazi ​​od početka 2022. godine, dodatno pogoršava nestašicu drveta na svjetskim tržištima. Rusija je 2021. godine bila najveći izvoznik drvne građe sa oko 5,8 milijardi američkih dolara ili udjelom od skoro 50% ukupne vrijednosti izvoza šumarstva i drvne građe. Cijene drveta ce ostati na visokom nivou duži vremenski period.

Drugi uzrok ovog poskupljenja kod nas je taj da su koncesije na drzavne šume bile u blokadi do unazad par dana, što je dovelo do nestašice sirovine. Tako da su se drvoprerađivači potražili sirovinu u privatnim sektoru. Usled nedostatka državnih (jeftinih), šuma koje plaćaju maksimalno 25 eura po kubiku, sada okrenuli privatnim koje su ovog proljeća dosegle vrtoglavu cijenu od 70-90 eura u dubećem stanju. Uz to kad dodamo povećanje cijena nafte, dolazimo do ove cijene koja je na stanju sada.

GLAS GRAĐANA: LOŠA KONCESIONA POLITIKA I RAT U UKRAJINI POSKUPLJALI DRVA I PELET

Cijena peleta neće pasti, jer u tome prilog ide zabrana izvoza istog iz nama susjedne Bosne. Uz to velika je potražnja za peletom firme Pelengić Trade jer sastav ovog peleta sadrži najveću koncentraciju tvrdog drveta u sebi (Bukva). Jedino do čega naši građani trenutno sada mogu doći je pelet daleko nižeg kvaliteta od onog na koji su navikli, ciji je sastav iskljucivo meko drvo ili piljevina. Subvencionisanje na ovu vrstu grijanja, neće dati efekat jer se tek manji postotak građana grije na ovu vrstu ogrijeva tj 11% građana Crne Gore.