Bijelo Polje

Vaš pogled na grad

EU DA PODSTAKNE UBRZANJE PROCESA PRISTUPANJA CG

EU DA PODSTAKNE UBRZANJE PROCESA PRISTUPANJA CG

Evropski parlament imenovao je Tonina Piculu za izvjestioca nove strategije proširenja Evropske unije. Nakon što formuliše novu strategiju taj predlog treba da usvoji Evropski parlament.


U nacrtu izvještaja Picula predlaže da se ubrza integracija zemalja koje pokazuju stratešku orjentaciju i predanost reformama potrebnim za članstvo u Uniji, kao i da im se konačno postave jasnija, transparentnija i dosljednija mjerila uspješnosti, ali i da se poboljša mjerenje napretka uz stalnu političku i tehničku podršku tokom cijelog procesa pristupanja.


Tonino Picula je već nekoliko godina izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru. Nedavno je Evropski parlament razmatrao njegov izvještaj o Crnoj Gori.


“Vjerujem da će Crna Gora do 2024. biti spremna za članstvo u EU”, kazao je Picula.


Picula je u govoru o izvještaju na plenarnoj sjednici podsjetio da je Crna Gora otvorila sva poglavlja, te da gotovo 80 posto njenih građana podržava članstvo u EU-u.


U tom dokumentu, usvojenom sa 506 glasova za, 50 protiv i 35 uzdržanih, zastupnici pozdravljaju predanost Crne Gore prema evropskoj integraciji, no izražavaju i žaljenje što od 2017. nije zatvoreno nijedno od 33 poglavlja, čime se usporava dotadašnji dobar put te zemlje koja je najviše odmakla u pregovorima na zapadnom Balkanu.


Izvještajem pozivaju sve parlamentarne stranke u Crnoj Gori da nađu trenutnu politizovanu političku klimu, što je ključno za postizanje političke stabilnosti i završetka reformi u ključnim sektorima poput izbornih i pravosudnih zakona te borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.


Izvor: RTCG