Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

DRŽAVA PALA NA ISPITU, SPAJIĆ DA POMOGNE

DRŽAVA PALA NA ISPITU, SPAJIĆ DA POMOGNE

Nastavljajući da izražavaju nezadovoljstvo na način kako se sprovodi stečajni postupak u autoprevoznoj kompaniji “Simon vojaž” bivši radnici tog preduzeća blokirali su juče na kratko saobraćaj na potezu kod autobuske stanice. Oni su zatražili od premijera Milojka Spajića da dođe u Berane i pruži punu podršku u cilju oživljavanja kompanije “Simon vojaž “. I odblokiranja autobuske stanica koja se tri godine nalazi van funkcije.

– Ovo je prava sramota šta se radi i od nas radnika na koje niko ne okreće glavu, i od naroda koji je izložen strašnim poroblemima od kako je naše preduzeće prestalo da radi i od kada su kapije autobuske stanice zatvorene. Ponovo ističemo da smo duboko povrijeđeni i razočarani kako se sprovodi stečajni postupak i kako se imovina preduzeća rasprodaje u bescenje. Zahtijevamo od premijera Milojka Spajića da dođe u Berane i suoči se sa ovako poraznom situacijom i dosadašnjom nemoći nadležnih institucija da ovo pitanje riješe na valjan način. Jednostavno tražimo da Vlada pruži neophodnu pomoć Opštini Berane da kupi preduzeće. A samim tim i autobusku stanicu. Istakao je Nenad Radičević predsjednik Štrajkačkog odbora radnika “Simon vojaž”.

DRŽAVA PALA NA ISPITU, SPAJIĆ DA POMOGNE

Bivši radnici su, uz apel da se u cijeli slučaj, umiješa tužilaštvo, podsjetili, da su prije uvođenja stečaja mjesecima štrajkovali. Te da za period od tri godine nijesu primali plate.

– Duguje nam se više od 25 zarada. Tu su i doprinosi koji godinama nijesu uplaćivani. Sve to trpimo, ali je najtužnije što tužilaštvo ne reaguje na činjenicu da je stečajni upravnik nedavno ponudio i prodao osam autobusa za 34.000, iako se zna da oni vrede deset puta više. Tražimo da se taj tender poništi i da se autobusi vrate. Takođe, zahtijevamo da se zbog ovakvih radnji smijeni stečajni upravnik Lado Šekularac i da se postavi novi koji će se iskreno založiti da se stečani postupak okonča i da se. Između ostalog, iz stečajne mase i nama isplate zaostala potraživanja – naveo je Radičević.

Država pala na ispitu

Tokom protesta bivši radnik Staniša Novović je kazao da je država pala na ispitu kada su u pitanja dešavanja u preduzeću Simon vojaž.

DRŽAVA PALA NA ISPITU, SPAJIĆ DA POMOGNE

-Ovo je bilo najjače autoprevozno preduzeće na sjeveru, kog su pojedinci doveli na zle grane. U svemu tome država nije reagovala, iako je ovdje očigledno bio ugrožen javni interes velikog broja ljudi. Državu nije zanimao kolaps na beranskim ulicama. Kao ni činjenica da je sto radnika ostalo bez hljeba. Sada hoćemo da vjerujemo jedino specijalnom tužiocu kome smo predali prijavu u vezi nezakonitosti koje se sprovode. Nadamo se da će on oslušnuti naše vapaje i, procesuiranjem onih koji su doprinijeli ovakvom stanju. Pomoći da se izađe iz ovog začaranog kruga – kazao je Novović.

Kriza u “Simon vojažu” kulminirala je u maju 2020. godine kad su radnici stupili u generalni štrajk. Nakon toga usliedilo je uvođenje stečaja. Proces prodaje Simon vojaža, zastao je izvjesno vrijeme poslije dešavanja u Privrednom sudu, kada je uhapšen i stečajni upravnik ove kompanije Saša Zakej. Novi stečajni upravnik Lado Šekularac je poništio sve radnje koje su u ranijem postupku sprovedene i za prodaju dva puta oglasio samo autobusku.

Izvor: Dan