Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

DJETETU PETARDE EKSPLODIRALE U KRILU: ZADOBIO TEŠKE POVREDE

DJETETU PETARDE EKSPLODIRALE U KRILU: ZADOBIO TEŠKE POVREDE

U Institut za bolesti djece juče je primljeno dijete kome su petarde eksplodirale u krilu prilikom čega je zadobio povrede trbušnog zida, opekotina i oštećenja vida i sluha.

Direktor Instituta za bolesti djece Velibor Majić kazao je u Bojama jutra TV Vijesti da se u Institutu liječi i previja još petnaestoro djece od opekotina zadobijenih od pirotehničkih sredstava.

Dječak je primljen sa teškim oštećenjem šake nastalim upotrebom vatrometa, tu je je praktično došlo do amputacije djelova svih prstiju, jedan je praktično potpuno uništen. Dežurni ortoped i hirurg su previili dijete i shvatili da bi postojala određena mogućno replantacije ukoliko se pošalje na mikrohirurgiju u određenom vremenskom intervalu, koji je nekih osam sati. Urađen je specijalni transport i unutar šest sati od povrede diijete je bilo u Beogradu, rekao je Majić.

Mogućnost replantacije kod eksplozivnih povreda je, ističe, vrlo ograničena.

– Replantacija znači vraćanje otkinutog organa, prsta gdje bi se ponovo prišio i obezbijedila njegova prokrvljenost. Operacija je rađena istu noć, ishod je potpuno neizvjestan jer su to teške eksplozivne povrede, praktično kao ratne povrede i uvijek postoji mogućnost infekcije, odbacivanja, predstoji nekoliko nedelja intenzivnog liječenja da se probaju spasiti funkcije šake, objasnio je Majić.

A juče je u Institut primljeno dijete iz bolnice u Meljinama sa povredom od petardi.

– Došlo je do eksplozija petardi koje su mu bile u krilu. Dijete ima povrede trbušnog zida, oštećenje sluha, povredu oka, opekotine na butinama i ruci. Trenutno je stabilan, ali je planirana operacija po smirivanju upalnog procesa”.

Iako je Uprava policije izdala zabranu upotrebe pirotehničkih sredstava, Majić kaže da nije primijećen manji broj povreda.

– Od Centra bezbjednosti smo dobili dopis da svaku povredu nastalu pirotehničkim sredstvima moramo da prijavimo. Ne bih rekao da ih je bilo manje. Svake godine imamo povrede, ali ove su drastično ozbiljnije, naglasio je on za Vijesti.

Izvor: Dan