Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ĐACI NA RASPUSTU I U SEPTEMBRU: POČETAK ŠKOLSKE GODINE 1. OKTOBRA

Početak školske godine je, na preporuku Instituta za javno zdravlje, odgođen je za 01. oktobar, zbog procjene zdravstvenih vlasti da regularan početak školske godine, za koji je obrazovni sistem bio spreman, nosi rizik po zdravlje djece zbog neizvjesnog razvoja epidemiološke situacije koja je, iako pod kotrolom, još uvijek složena, saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

“Odluka o odgađanju se odnosi na škole i vrtiće, a u narednim danima će Institut za javno zdravlje i predstavnici sistema obrazovanja definisati jasne preporuke na osnovu kojih će detaljno biti objašnjen način organizacije nastave u školama i vrtićima, kada za to dođe vrijeme”, navode oni.

Kako ističu iz Ministarstva, dok traje prekid vaspitno-obrazovnog rada, primjenjivaće se ranije utvrđena mjera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja/staratelja/usvojitelja/hranitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina, sa izuzetkom zaposlenih u onim djelatnostima čiji je rad NKT procijenio neophodnim u ovom periodu.

“Ovakvoj odluci, koja je donešena isključivo u cilju zaštite zdravlja djece, prethodila je konsultacija sa predstavnicima svih relevantnih institucija: Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije i Zavoda za školstvo. O razlozima donošenja pomenute odluke i rizicima koji su je uslovili informisan je Sindikat prosvjete i NVO „Roditelji”, navode iz ovog resora.