Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

DIZDAREVIĆ: VJERUJEM DA ĆE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE CRNE GORE POKAZATI DA ZNA KAKO SE ČUVAJU RAZLIČITOSTI

Već nakon prvog dana predsjedavanja Skupštinom Crne Gore gospodin Aleksa Bečić se suočio s težinom odgovornosti upravljanja multietničkom i multikonfesionalnom zajednicom, poručuje poslanik Demokratske partije socijalista iz Bijelog Polja, Abaz Dizdarević.
U njegovoj partiji vjeruju da je Bečić svjestan kompleksnosti bogatstva različitosti i da će pokazati da zna kako se diferentnosti čuvaju.
“Upravo zato pozivamo gospodina Bečića da Crnoj Gori da jasan odgovor na pitanje – kako namjerava da sanira posljedice osveštavanja prostorija budvanske Skupštine opštine po crnogorski multikonfesionalni sklad? Da li nam se tim činom saopštava da vijekovima njegovani dobrosusjedski odnosi sada dobijaju monokulturnu dimenziju? Da li će i svim drugim vjerskim zajednicama omogućiti da obave obrede, ili će svojim partijskim drugovima kao predsjednik Demokrata zabraniti da vjerskim ritualima pokazuju nadmoć nad konfesijama kojima ne pripadaju”, upitao je Dizdarević.
Sjetimo se, navodi on, političke propagande aktuelnog predsjednika Skupštine Crne Gore koju je počeo sa kratkim video spotom u kome, oblikuje tri simbola na jednom seoskom putokazu – krst, polumjesec i Davidovu zvijezdu.
“Međutim, po stupanju na funkciju pokazao je da se neće boriti za ravnopravnost svih konfesija, jer je istovremeno i kao predsjednik Demokrata dozvolio da njegovi partijski drugovi osveštaju prostorije koje pripadaju svim građanima Crne Gore. Želimo da vjerujemo da će se gospodin Bečić sabrati čim prije i shvatiti da je obavljanje funkcije predsjednika Skupštine svih građana Crne Gore veoma težak posao, koji zahtijeva konstantnu budnost i brigu za mir i multietnički sklad. Kao predstavnici mlađe generacije kojima su istinske a ne deklarativne vrijednosti usmjerene na izgradnju evropskih standarda života, morali bi da sa više senzibiliteta razmišljamo o svim građanima u našoj zajedničkoj državi”, navodi Dizdarević.