Bijelo Polje

Vaš pogled na grad

DF NIJE PODRŽAO PRIJEDLOG EVROPA SAD

df nije podrzao predelog evropa sad

DF NIJE PODRŽAO PRIJEDLOG EVROPA SAD.

Klub poslanika Demokratskog fronta predložio je danas amandman kojim bi trebalo da se minimalna plata u Crnoj Gori izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom i da iznosi 650 eura.


Oni obrazlažu da se predloženim iznosom minimalne zarade od 450 eura ne postiže cilj koji bi ova odredba trebalo da ostvari.

DF NIJE PODRŽAO PRIJEDLOG EVROPA SAD.

  • Taj iznos je, već sada niži od minimalnog iznosa potrebnog uza obezbjeđenje elementarnih životnih potreba građana, te se njime de fakto institucionalizuje životni standard ispod nivoa granice siromaštva – navode oni.
  • Predloženim setom zakona koji prate predlog povećanja minimalne zarade, uvodi se povećanje poreza, akciza, uvđenje novih dažbina, što će nužno dovesti do povećanja cijena osnovnih životnih namjernica. Time se automatski obezvređuje predloženo povećanje minimalne zarade. To su zamke kojima se s jedne strane stvara privid poboljšanja standarda, a s druge uzima što je dato, pa i više od toga, dalje guraju već osiromašene građane u još dublji finansijski bezdan – navodi se u predloženom amandmanu.
    Dodaju da je izjednačavanje minimalne zarade i minimalne potrošačke korpe finansijski održivo jer statistički podaci nijesu puka projekcija novca koji je potreban za biološki opstanak, već podatak koji pokazuje koliko svaki građanin minimalno mora i zapravo svakog mjeseca potroši da bi obezbjedio osnovne životne uslove sebi i užoj porodici.
    Kako su kazali, to znači da su robe i usluge koje su nužno konzumirane tokom jednog mjeseca, morale biti proizvedene.
  • Vezivanjem minimalne zarade za minimalnu potrošačku korpu radnicima se isplaćuje minimum vrijednosti koje su proizveli i sprečava da inflacija “pojede”njihovu platu – zaključuju iz ove partije.
    Poslanici koji stoje iza ovog amndmana su poslanici Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije.