Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

DANAS PROTEST IZABRANIH DOKTORA ISPRED VLADE

DANAS PROTEST IZABRANIH DOKTORA ISPRED VLADE

Novi protest Sindikata izabranih doktora Crne Gore (SIDCG) biće održan danas, ispred Vlade.

To je drugi protest SIDCG, pod nazivom “Spašavanje primarne zdravstvene zastite u minut do 12”.

Na prvom protestu, koji je prošle subote održan ispred Ministarstva zdravlja. Saopšteno je da je ponašanje nadležnih prema ljekarima u Crnoj Gori nedopustivo.

Glavni odbor SIDCG pozvao je ranije građane i kolege da dođu na drugi protest. Koji će biti održan danas u 12 sati.

“Molimo Vas da kao i do sada budete svjedoci u borbi za istinom sa lica terena i pomognete da svi zajedno prekinemo unistavanje primarne zdravstvene zaštite i javnog zdravstvenog sistema”. Navodi se u saopštenju.

Izabrani ljekari u Crnoj Gori od ponedjeljka rade po normama Fonda za zdravstveno osiguranje, što znači da pregledaju od 28 do 32 pacijenta dnevno.

Predsjednik SIDCG Igor Ljutica u intervjuu agenciji MINA ranije je kazao da primarna zdravstvena zaštita neće trpjeti zbog promjene režima rada izabranih ljekara i da će svi hitni slučejevi biti primljeni.

On je najavio i mogućnost štrajka ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune.

SIDCG se na proteste odlučio nakon što od Ministarstva zdravlja i Vlade nijesu dobili nikakav odgovor. Niti poziv na sastanak kako bi razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju.

Ljekari su, između ostalog, zahtijevali da se na zarade vrati strukturirani model obračunavanja plata, uz kapitacije i usluge, ukinut posljednjim Granskim kolektivnim ugovorom. Kao i da se reguliše pitanje dežurstava.

Izvor: Dan