Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ČIM PADNE KIŠA PAVIĆA POTOK PLAVI KUĆE I IMANJA

ČIM PADNE KIŠA PAVIĆA POTOK PLAVI KUĆE I IMANJA

Znamo za probleme koje donosi Pavića potok i već je jedan njegov dio, počev od nekadašnjeg AMD “Đorđije Stanić”, uređen i kanalisan. Nastavićemo, kako je projektom panirano, uzvodno prema Babića brijegu, kažu iz lokalne uprave.

Kada je loše vrijeme i kada se sprema kiša stanovnici dijela Mojkovačke ulice u Bijelom Polju. Tačnije oni koji žive uz Pavića potok, strahuju da će imati probleme. Stoga apeluju na nadležne u lokalnoj upravi da prije obilnijih padavina riješe problem. Kako sa prvom jačom kišom njihove kuće ne bi opet bile u vodi. Kako kaže jedan od najstarijih stanovnika ove ulice Miroslav Mrdak, tri puta su u poslednjih desetak godina doživjeli velike muke i nevolje od poplava. Mrdak ističe da je uvijek Pavića potok bio prijetnja kada su obilne kiše. Ali sada je usled velike naseljenosti postao još veća opasnost za kuće koje se nalaze u njegovoj blizini.

– U avgustu, kada je padala jaka kiša, Pavića potok je nabujao i napravio haos duž čitavog svog toka. Morala je intervenisati mehanizacija da ne dođe do neželjenih posledica. Inače, na dijelu oko Pavića potoka sad ima i više od sto kuća i sve atmosferske i fekalne vode slivaju se u njega. U strahu od svega što nas može zadesiti ja sam ispod kuće uz potok izgradio betonski zid. Što su uradile i komšije ispod kuće Iva Nedovića. I zamislite koliku snagu dobije bujica kad je srušila betonske ploče i napravila nam još veću muku. Bujica je polomila ploče i one su ostale u potoku i onda zadržale sve što je nizvodno stiglo. Bile su velike količine raznog otpada i sve to smo morali čistiti. A ispod naših kuća ostale su i cijevi od nekih kuća u gornjem dijelu naselja koje su polomljene usled nadolazeće bujice. Priča Mrdak i dodaje da je tada dolazio Vladimir Femić, u ime opštinske komisije za pričinjenu štetu. I sve je zapisnički konstatovano i snimljeno.

ČIM PADNE KIŠA PAVIĆA POTOK PLAVI KUĆE I IMANJA

– Evo, prolazi dan za danom, mjesec za mjesecom, a od pomoći nema ništa. Sada sa strahom pogledujemo u nebo jer se plašimo da će jače kiše napraviti poplave koje će nam zasigurno stvoriti nove nevolje jer su nam kuće u blizini Pavića potoka. Žali se Mrdak i dodaje da su članovi njegove porodice odselili za Podgoricu, da on povremeno boravi u selu Babajići. Te da je poodavno kuću oglasio na prodaju.

– Ovdje je na ovaj način teško preživjeti. Naprosto, više nijesmo u mogućnosti da sami pravimo “brane” od Pavića potoka – konstatuje Mrdak.

Iz lokalne uprave kažu da znaju za sve probleme koje stanovnicima dijela Mojkovačke ulice pravi Pavića potok i da će uraditi sve da ga očiste i kanališu.

– Znamo za probleme koje donosi Pavića potok i već je jedan njegov dio. Počev od nekadašnjeg AMD “Đorđije Stanić”, uređen i kanalisan. Nastavićemo, kako je projektom panirano, i dalje uzvodno prema Babića brijegu – saopštili su iz Opštine Bijelo Polje.

Smrad često nesnosan da se ne može iz kuće izaći

Mještanka Jovanka Nedović kaže da im je u avgustu Pavića potok pričinio veliku štetu. Pa je ispod kuće bilo jezero.

ČIM PADNE KIŠA PAVIĆA POTOK PLAVI KUĆE I IMANJA

– Dosad nijesu pomagali apeli koje smo upućivali nadležnima u lokalnoj upravi koji nam moraju pomoći da se ovaj problem riješi. Sa visočijih kota potokom do nas dolaze otpad i smeće, često i fekalije. Smrad je često nesnosan da se iz kuća izaći ne može, ili prozor otvoriti. Tvrdi Nedović i dodaje da se mora uraditi sve kako je urađeno u dijelu kod magistrale gdje su iznad potoka postavljene betonske ploče.

– Sramota je da ovo doživljavamo takoreći nadomak centra grada, u 21. vijeku. I zato ne čudi što ovaj naš potok više ne zovu Pavića nego “pos… potok”. Ime koje je dobio sve govori – kaže Nedović.