Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ČESTITKA BJELOPOLJSKOG IMAMA ENISA BURDŽOVIĆA: KURBAN BAJRAM PRAZNIK ŽRTVOVANJA

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Cijenjeni pripadnici islama, vjernice i vjernici, braćo i sestre,

U mubarek danu Arefata, veličamo Allaha, slavimo Ga i zahvaljujemo Mu na svim blagodatima, ponajviše na blagodati potpunosti vjere. Na današnji dan, Muhammed, صلى الله عليه و سلم je obznanio svijetu poslednje riječi Objave: „Danas sam vam upotpunio vjeru vašu i upotpunio blagodat Moju prema vama, i zadovoljan sam da vam islam bude vjera“. Blagodat je potpuna, vjera nije nedorečena, koga Allah uputi na put pravi, niko ga neće u zabludu odvesti.

Danas je Kurban-bajram, praznik žrtvovanja, spremnosti na odricanje, praznik potpune predanosti idealima jednakosti pred Bogom, ma kakve razlike postojale među ljudima. Tome nas uče obredi hadža, koji se ovih dana obavljaju pod posebnim uslovima. Dirljivo i bolno je gledati kako oko Ka'be umjesto nekoliko miliona kruži tek hiljadu vjernika.
Teško je sjutra ne otići na Bajram-namaz. Ali onaj ko istinski razumije vjeru, shvata da slijepo praktikovanje propisa bez promišljanja o posljedicama ono što vjera ne želi od nas.
Radi očuvanja zdravlja, žrtvovali smo mnoge svoje planove, kao zajednica i društvo mnoge prilike da poboljšamo stanje u kojem jesmo. Ali, budimo uvjereni da Allah ne stavlja u iskušenje one koji mu ništa ne znače. To što nam je uskraćeno, mora da motiviše našu spremnost da u svim prilikama budemo uvijek na strani dobra. Od potpunosti ove vjere je njena posvećenost očuvanju života, i veliku nagradu kod Allaha zavrijeđuje svako ko sačuva i doprinese da se životi i zdravlje sačuvaju.

U bajramskim danima, dijeleći kurbane dijelimo dobrotu i saosjećanje, snažimo rodbinske i komšijske odnose, poništimo razlike i nesporazume. Što očekujemo da nam se učini, činimo drugima. Molimo jedni za druge, pomažimo i praštajmo. Čuvajmo svetost života i dostojanstvo vjere.

Dragi pripadnici islama,
Neka Allah usliši vaše dove, primi vaše žrtve, sačuva vas i vaše najdraže! Neka vam Allah bude snaga u slabosti, nadanje u nevolji, radost u blagostanju! Bajramujmo dijeleći optimizam i vjeru da bolje dolazi. I ovo će proći, čuvajmo vjeru životom i život vjerom!

U ime Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje,
svim pripadnicima islama srdačno čestitam:
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Glavni imam
Enis ef. Burdžović