Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

CEROVIĆ: MORAMO SE POLAKO NAVIKAVATI NA CRNOGORSKU REALNOST

Nakon nedavno održanih izbora u Crnoj Gori publicista Rajko Cerović iz Bijelog Polja za TVCG ocjenjuje da nakon 30. avgusta Crnogorci nemaju svoju crkvu, manastire, istoriju i baštinu.
Iznenadila ga je, kako je kazao, izjava Zdravka Krivokapića, nosioca liste “Za budućnost Crne Gore”, da Nikola Kavaja, koji je pokušao atentat na Tita, predstavlja simbol otpora prema diktatoru.
“Pod tim diktatorom Jugoslavija je postala zemlja visokog međunarodnog ugleda i zemlja stvaralačkih sloboda koje u čitavoj komunističkoj galaksiji nijesu bile zamislive. Krivokapić je zanimljiva ličnost. On nije ni četnik ni partizan, jer to nije stigao da bude, jer je bio je premali, ali nam je objasnio da mu je četnistvo na srcu. Kazati da je slučajno bio na dočeku Kavaje, zanimljivo je da ja takođe slučajno nijesam bio na tom dočeku”, naveo je Cerović.
On navodi i da su nedavni izbori doveli do nove realnosti.
“Crnogorci ne da nijesu više u modi, nego se moraju navikavati da budu i poniženi. Ne smeta nama Crnogorcima da nam komšija bude Srbin. To je njegovo demokratsko pravo. Isto ćemo ga voljeti i poštovati kao i prije nego je to postao”, naveo je Cerović.
Osvrnuo se Cerović i na to što je novoizabrani predsjednik Opstine Budva Marko Carević pozvao sveštenstvo SPC da osvešta zgradu Opštine.
“On prezire i Crnogorce i Ustav, koji predviđa da je Crna Gora sekularna država. U glavne pobjede ovih izbora ubraja se ukidanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Crnogorci više nemaju svojih crkava, manastira, istorije i baštine”, poručio je Cerović.
Zato Cerović poručuje da Crnogorci, kako kaže, ne treba da budu zabrinuti, jer su to, ne samo sad, već više puta kroz istoriju sami tražili.