Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

BJELOPOLJSKOJ PUBLICI PREDSTAVLJENA FOTO – PUBLIKACIJA “TRADICIJA I KULTURA U CRNOGORSKIM SELIMA”

U galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu „Vojislav Bulatović – Strunjo“ otvorena je izložba fotografija „Tradicija i kultura u crnogorskim selima“ nastala kroz istoimeni projekat koji realizuje NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore.
Izložba je realizovana u skladu sa mjerama i preporukama NKT-a zbog čega je prisustvo bilo ograničeno na 20 osoba.
Iz pomenute NVO su saopštili da su dugo razmišljali na kakav način će sprovesti izložbu a da ne ugroze zdravlje ljudi, ali sa druge strane na kvalitetan način promovisali višemjesečni rad.
Predsjednik NVO “MMNE” Željko Đukić se na samom početku izlaganja zahvalio kolegama Ameru Ramoviću, Slavku Kojoviću i Adisu Softiću, koji su zajedno sa njim uspjeli da generišu veliku količinu fotografija sa teritorije Opština Bijelo Polje, Berane, Plav i Kolašin.
„Prije svega reći ću da smo kroz naš višemjesečni rad uspjeli da napravimo preko 2.000 fotografija od kojih smo izvršili selekciju i u štampanoj publikaciji koje možete preuzeti, uzeti, izdvojili preko 150 fotografija. Večeras smo ovdje u skladu sa mogućnostima ove galerije predstavili oko 30 fotografija, a na web sajtu ovog projekta ima više dimenzija, jedna od njih je to da mi u Crnoj Gori, posebno građani koji žive u ruralnim područjima zaista baštinimo i prenosimo sa koljena na koljeno običaje i kulturu i potrudili smo se koliko smo bili u mogućnosti da u ovim teškim vremenima pandemije korona virusa sve to zabilježimo okom kamere. Naravno naša kultura i tradicija je mnogo bogatija nego što smo to mogli da prikažemo kroz web sajt, publikaciju i ovu izložbu večeras“ naveo je Željko Đukić.
On je istakao da su se kroz rad zamrzli u vremenu zaista prelijepih pejzaža sa ruralnih područja sjevera Crne Gore, planinske predjele, čobanine koji čuvaju stoku, način kako se i dan danas peče rakija i druge poljoprivredne aktivnosti, što će možda za 50 ili 100 godina biti nepoznato butućim generacijam.
“Poenta projekta je da današnjicu sačuvamo za budućnost i da sve ovo što smo mi radili u 2020. godini bude dostupno budućim generacijama u 2060-oj ili 2070-oj godini kada će sve vjerovatno drugačije izgledati nego što izgleda danas na ovim fotografijama koje smo vam prikazali. Druga dimenzija projekta ima turistički karatker, jer sve ovo što građanima u ruralnim područjima svakodnevnica i što je svima nama poznato i normalno, vjerovatno je građanima koji žive u drugim udaljenim evropskim i svjetskim državama, potencijalnim turistima, sve izgleda vrlo interesantno. Zahvaljujući web sajtu koji je kreiran kroz projekat sve fotografije će moći da vide naši sugrađani koji žive u dijaspori vjerujući da će oni biti ponosni promoteri ovoga što baštinimo mi na sjeveru Crne Gore. Siguran sam da će neki strani državljanin biti zainteresovani, ne samo na fotografiji vide ovo što smo prikazali već i da dolaskom u Crnu Goru dožive ovu našu ljepotu i ovo naše gostoprimstvo koje se i dalje baštini u domaćinstvima sa ruralnih područja”, poručio je Đukić.
Treća dimenzija projekta je najvažnija, a to je da se pošalje jasna poruku javnosti da moramo više da obratiti pažnju na naše selo.
“Naša NVO više od 30% djelovanja posvetila je razvoju i unaprjeđenju poljoprivrede i ruralnih područja. Shvatili smo da moramo svi zajedno da pomognemo građanima koji žive u ruralnim i udaljenim mjestima van grada. Jednostavno moramo da pomognemo poljoprivrednicima i mi kao građani i mi kao nevladina ogranizacija u saradnji sa donosiocma odluka i lokalnim i državnim institucijama. Svi zajedno moramo raditi punim kapacitetom da oživimo i sačuvamo selo.Mi želimo da od danas pa za 50 illi 100 godina da imamo razvijeno selo, i ljude koji će živjeti na selu. Vidjećete na ovim fotografijama da je dosta napuštenih kuća jer je poznato da su trendovi iseljavanja sa sela veoma prisutni”, istakao je on.
“Dakle ova treća dimenzija projekta „Tradicija i kultura u crnogorskim selima“ jeste da pošaljemo jasnu poruku javnosti da moramo da nađemo načina da svi zajedno,udruženo pomognemo našim dragim poljoprivrednićima, vrijednim domaćinima i domaćicama koji žive u ruralim područima naše države. Jer su oni, mogu slobodno reći čuvari tradicije i kulture ruralnih područja Crne Gore”, dodao je Đukić.
On je iskoristio priliku da se zahvali Ministarstvu kulture koje je prepoznalo i podržalo ovaj projekat.
“Mi nećemo stati sa našim doprinosom razvoja ruralnih područja naše države već ćemo se u kontinuitetu baviti ovom temom. Kao što rekoh veoma smo raspoloženi i oprijedeljeni da se i dalje bavimo problematikom građana u ruralnim područjima. Veoma smo ponopsni ponosni što smo individualno ali i kao organizacija u prethodne dvije godine uspjeli smo da izdamo tri i ovu večerašnju četvrtu publikaciju, to su ,,Psihologija sela,, nakon toga ,,Tradicija i kultura Muslimana/Bošnjaka u Bijelom Polju,, nakon toga smo se bavili ,,Srpska tradicija u Bijelom Polju,, Večeras smo vam predstavili Tradiciju i kulturu u crnogorskim selima a uskoro sa zadovoljstvom ćemo vam predstaviti projekat ,,Tradicionalno dobri međunacionalni odnosi u Bijelom Polju”, zaključio je Đukić.
Akademiski slikar i umjetnički direktor Centra za kulturu “Vojislav Bulatović – Strunjo”, Dražen Konatar prilikom uvodnog obraćanja je istakao da je Crna Gora država raznolike kulture, prije svega zbog kako je rekao svog specifičnog geografskog položaja na raskrsnici istoka i zapada.
“Naša zemlja je kroz istoriju bila mjesto susreta različitih kultura, što je imalo za rezultat bogato kulturno nasljeđe. Uopšteno rečeno, Crnogorci su veoma ponosni na svoju kulturu i o njoj govore sa dosta strasti. To je zbog toga što je kultura jezgro naše etničke i nacionalne pripadnosti. Tradicija, umjetnost, muzika, jezik i hrana su glavni elementi crnogorske kulture i predstavljaju dobru osnovu za sve koji žele da se bolje upoznaju sa Crnom Gorom kakvom je danas znamo”, kazao je Konatar