Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

BJELOPOLJSKO TUŽILAŠTVO FORMIRALO PREDMET PO PRIJAVI ALEKSANDRA PEKOVIĆA

Osnovno tužilaštvo formiralo je predmet po krivičnoj prijavi Aleksandra Pekovića protiv doktorice ginekologa Vesne Cvijović zbog krivičnog djela teško djelo protiv zdravlja ljudi, član 302 st. 1 u vezi sa čl. 290 st.1 Krivičnog zakonika, koja je saslušana kao osumnjičena, piše “Dan”.
Peković je izrazio nezadovoljstvo postupanjem bjelopoljskog Osnovnog tužilaštva i tužioca za koju smatra da vrši opstrukcije. On tvrdi da je tužilac namjerno zaboravila da timu vještaka pošalje kompletnu dokumentaciju, što je direktno opstruiralo istragu, a doktoricu Cvijović smatra odgvornom za zdravstveno stanje svoga sedmogodišnjeg sina, kojem je, kako nam je pojasnio, motorika skroz oštećena.
“On koristi invalidska kolica. Ne može samostalno da sjedi, ne može da hoda, nema nikakvu kontrolu nad rukama. Tačnije, ima 100 posto invaliditet”, kazao je Peković.
On je ispričao da je njegova supruga Vesna Peković imala rizičnu trudnoću, a termin za porođaj je bio 31. avgust 2013..
“Moja supruga je 23. avgusta 2013. otišla na redovnu kontrolu, a da pritom nije imala porođajne bolove. Dežurna je bila dr Cvijović, koja joj je vodila trudnoću od početka. Ona je saopštila mojoj supruzi da hoće da je porodi i tada joj je,oko 17.30, procijepala vodenjak (podatak stoji u dokumentima). Međutim, porođaj se odužio. Beba se zaglavila u porođajnom kanalu i ostala bez kiseonika a porođaj je završen 24. avgusta u 3.30 vakuumskom estrakcijom. Dijete je rođeno bez znakova života, a nakon reanimacije je slabo proplakalo. Pola sata ili sat kasnije, neonatolog joj je ustima pronašao neke ugrušane iscjetke. Dakle, dijete je rođeno u asfiksiji, što znači da je ostalo bez kiseonika i došlo je do gušenja. Kada smo upitali doktoricu zašto nije odradila carski rez, rekla nam je da nije bilo dovoljno vremena da se sakupi ekipa. Dijete je isti dan preuzela doktorica Rada Rudanović iz KCCG u Podgorici”, kazao je Peković.
Tužilac Ljubica Caković je dala naredbu Opštoj bolnici u Bijelom Polju da joj dostave svu medicinsku dokumentaciju. Kako tvrdi, na saslušanju su od tužiteljke dobili informaciju da u toj bolnici ne postoji medicinska dokumentacija njegove supruge, već joj je dostavljen samo porođajni list novorođenčeta.
“Kada sam ja izvadio svu dokumentaciju, dobili smo informaciju od tužiteljke da je sva dokumentacija poslata na vještačenje u Sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beograd. U junu 2020. godine dobio sam informaciju od mog punomoćnika da je iz tužilaštva dobio rezultate vještačenja. U nevjerici sam par puta pročitao da „doktorica Vesna Cvijović nije kriva“, rekao je Peković.
Kako tvrdi, kasnije je utvrdio da tužiteljka nije poslala nijedan nalaz u kome postoji bilo kakav zapis koji bi bio na štetu doktorice Cvijović, čak ni fotografija djeteta koja je urađena nekoliko sati nakon porođaja, sa puno hematoma na glavi, ogrebotina i modrica po licu i vratu.
“U nalazu Sudsko-medicinskog odbora stoji da ne mogu dati relevantno mišljenje zbog nedostatka medicinske dokumentacije”, istakao je Peković.
Kada se njegov punomoćnik obratio šefici u Osnovnog državnog tuižilaštva u Bijelom Polju, ona je pozvala tužiteljku Caković i upitala je zašto vještacima nije poslala dokumentaciju.
“Ona se pravdala da ju je poslala i da ne zna o čemu se radi, iako u papirima jasno stoji koji su dokumenti dostavljeni. Kasnije je punomoćnik napisao podnesak za dopunu vještačenja i detaljno objasnio na koje stvari da se obrati pažnja. Međutim, tužiteljka ponovo šalje podnesak za Beograd, ali opet u svom stilu, izostavlja bitne stvari, i na svoj način je ona ispisala šta traži. Od početka avgusta 2019. do danas, dakle, više od godinu dana, tužiteljka Caković vrši opstrukcije u mom slučaju. Nismo još dobili nalaze iz Beograda, ali mislim da neće biti bitno izmijenjeni u odnosu na prethodne. Očigledno je da je Cvijović i u toj instituciji uspjela da nađe veze”, rekao je Peković.
Iz tužilaštva su saopštili da su do sada u ovom predmetu saslušani osumnjičena i svjedoci, obavljeno je vještačenje od strane Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, nakon čega je, uz primjedbe tužioca i punomoćnika oštećenih, predmet vraćen istom odboru na dopunu i vještačenje je u toku.
“Postupajući tužilac u ovom predmetu sve radnje preduzima u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku, a sve u cilju donošenja zakonite odluke”, odgovorila je na pitanje „Dana“ tužilac Ljubica Caković.
“Godinama radim kao ljekar vrlo odgovorno i savjesno. Kao ginekolog radim 20 godina. Jedan od najtežih zadataka je upravo porodiljstvo. U pitanju su žena i beba. Svaki porođaj je težak za ženu i bebu, čak i onaj koji se završi uspješno. Najteže je kad dođemo da samog čina rađanja bebe i kad se pojave komplikacije. I u ovom porođaju sam, kao i uvijek, dala sve od sebe da se gospođa Peković i beba sačuvaju. Nažalost, neke komplikacije je teško unaprijed predvidjeti. Kao iskusan ljekar, završila sam i ovaj porođaj. Žao mi je što dijete ima problema. Razlog problema može biti i prekoncepcioni i u toku same trudnoće, kao i porođaj i postporođajni uzroci. To je vrlo složeno pitanje. Ja sam kao ljekar tu da pomognem i maksimalno sam ulagala svoje znanje, iskustvo i saosjećajnost u svakom porođaju. Kako tad,tako i sad. I u ovom porođaju sam maksimalno savjesno radila svoj posao. Gospodin Peković insinuira neku moju zlu namjeru, što me i kao čovjeka i kao ljekara povređuje”, navodi se u odgovoru Vesna Cvijović na pitanje „Dana“.