Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

BJELOPOLJAC VLADIMIR DROBNJAK NOVI DIREKTOR FONDA PIO

BJELOPOLJAC VLADIMIR DROBNJAK NOVI DIREKTOR FONDA PIO

Upravni odbor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) odlučio je da promijeni direktora Fonda. Umjesto Ranka Aligrudića, koji je od juna 2021. godine bio vršilac dužnosti te institucije, za vršioca dužnosti je postavljen Vladimir Drobnjak. Aligrudiću je u nedjelju, 9. juna, istekao mandat vršioca dužnosti.

Novi upravni odbor je izabrao Drobnjaka za vršioca dužnosti, iako je, prema informacijama „Dana”, prošle sedmice dogovoreno da se Aligrudiću produži v. d. mandat i da se vidi šta će uraditi sa zamrznutim konkursom za direktora Fonda.

Drobnjak je, prema podacima sa Linkdina, finansijski savjetnik, a poslednjih skoro osam godina radi kao finansijski savjetnik u Safe life, firmi čija je djelatnost zastupnik ili posrednik u osiguranju. I koja je zajedno sa Grave grupom osmislila poseban program čiji su ciljevi uvezi sa finansijskom sigurnošću klijenata i uživanju u penziji. Prije toga, Drobnjak je bio u Moneti, NLB banci, Komisiji za tržište kapitala….

Upravni odbor, koji je formiran prošle sedmice, odluku o promjeni direktora Fonda je donio na telefonskoj sjednici Drobnjak je, prema našim informacijama, bio predlog Ministarstva rada, na čijem čelu je Naida Nišić (PES). Kako nam je nezvanično rečeno. Drobnjak je došao na poziciju direktora u ime PES-a, jer toj političkoj partiji pri palo mjesto direktora Fonda PIO u raspodjeli funkcija po dubini sa koalicionim partnerima.

BJELOPOLJAC VLADIMIR DROBNJAK NOVI DIREKTOR FONDA PIO

Vlada je prošle sedmice za predsjednicu UO Fonda PIO imenovala Darku Džabasan, dok su članovi Katarina Kulušić, Dragan Ivanović, Velibor Bulatović, Danilo Kaluđerović, Željko Burić i Branko Vešović. Odmah nakon imenovanja, donijeli su odluku o usklađivanju penzija za 1.93 odsto, dok su odluku o direktoru ostavili za ovu sedmicu. Iako su Drobnjaka imenovali za v.d., upravni odbor treba da donese odluku o konkursu za direktora Fonda PIO, koji je raspisan prije dvije godine i zamrznut, nakon smjene tri od sedam članova UO. Tri člana UO Fonda PIO su smijenjena decembra 2022. godine, a kasnije je UO koji su činila tri člana donio odluku da se zamrzne konkurs, tj. da ne odlučuju o direktoru pošto su u krnjem sastavu.

S obzirom na to da je nova Vlada tek prošle sedmice imenovala novi UO Fonda PIO, na njima je da donesu odluku o konkursu. Mogu ili da izaberu novog direktora po tom konkursu ili da ponište taj konkurs i raspišu novi. Opcija je i da ne raspisuju konkurs, već da izaberu novog direktora bez konkursa.

S obzirom na to da nijedan od prijavljenih kandidata na konkursu iz 2022. godine nije iz PES-a, UO će najvjerovatnije donijeti odluku da se taj kon kurs poništi.

Prvorangirana na tom kon kursu bila je Jadranka Milošević, drugorangirani je bio Jovo Pajović, dok su na trećem mjestu bili Ranko Aligrudić i Damir Gutić.

Izvor: Dan