Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

BJELOPOLJAC MIRKO JOVANOVIĆ DOBITNIK NAGRADE MATICE SRPSKE

Na Konkurs Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, koji je raspisan 17. februara 2020. godine, za objavljivanje najboljeg proznog i najboljeg pjesničkog rukopisa stiglo je ukupno četrdeset rukopisa (šesnaest u kategoriji proznih, a dvadeset četiri u kategoriji pjesničkih rukopisa).
Žiri u sastavu: mr Milorad Durutović (predsjednik), mr Jelena Gazdić (član) i mr Radoje Femić (član) donosi sljedeću odluku i preporuku:
Jednoglasnom odlukom žirija nagrađen je rukopis Mirka Jovanovića „Između crnih polja”, dok se rukopisi „Nedelja: priče ni o čemu” Milice Petrović i „Neprekidni rat ludaka i mrtvaca” Nikole Marojevića preporučuju za štampanje kao djela izuzetne umjetničke originalnosti.
“Roman Mirka Jovanovića „Između crnih polja“ čini dovršenu romanesknu cjelinu u kojoj se konstituiše slika jednog mjesta i vremena, ilustrovana sudbinama književnih junaka koji dijele specifično, (a)tipično životno iskustvo provincije. Pripovjedačka usmjerenost na dočaravanje dinamičnih, živih slika tretiranog mikroprostora rezultovala je rekonstrukcijom kolektivne naravi. Izbjegavajući zamku simplifikacije pripovjednog materijala na palanačku hroniku, Jovanović je uspio da sinhronizuje svojstva lokalnog i opšteg.
Kompoziciona preglednost, na jednoj, i odabir narativne strategije, na drugoj strani, pokazuju visoku stvaralačku samosvijest, kojom se motivisana veza između stvarnosti i literature artikuliše u korist imaginativnog doživljaja. Između crnih polja čitalac može nazreti konture negdašnjeg Bijelog Polja, ali će svakako vizuelizovati toponim koji može postojati i drugdje, a najraskošnije u romanesknoj viziji. U toj univerzalnosti ogleda se književna superiornost prvonagrađenog proznog rukopisa Mirka Jovanovića „Između crnih polja“, stoji u obrazloženju Žirija.