Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

BILČIK: PARLAMENTARNA VEĆINA ZA ŠEST MJESECI URADILA VIŠE ZA EU REFORME OD VLASTI U PRETHODNIH ŠEST GODINA

BILČIK: PARLAMENTARNA VEĆINA ZA ŠEST MJESECI URADILA VIŠE ZA EU REFORME OD VLASTI U PRETHODNIH ŠEST GODINA

Kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik kazao da je parlamentarna većina za šest mjeseci uradila više za EU reforme od vlasti u prethodnih šest godina.

On je istakao da je Skupština Crne Gore krucijalan dio u napretku EU reformi, kao i da je EP spreman da pomogne u bilo kom obliku.

Bilčik je pohvalio saradnju parlamentarne većine i opozicije u okviru reformi, i naglasio da je to veoma važno za progres demokratskih standarda u Crnoj Gori.

On je ohrabrio Spajića da Vlada korisiti sve političke i tehničke mogućnosti koje nudi EP, kao i da se nada da će Crna Gora u narednom mandatu EP postati 28. članica EU.

Europoslanik iz Slovenije Matjaž Nemec upitao je u ime Tonina Picule koja je pozicija Vlade na komentare predsjednika Skupštine Andrija Mandića o NATO alijansi, kao i komentare Maje Vukićević da Crna Gora neće glasati za ulazak Kosova u Savjet Evrope.

Pitao je i zašto Crna Gora nije kosponzorisala Rezoluciju Ujedninjenih nacija (UN) o Srebrenici.

Nemec je rekao da izgleda da Vlada “sa vremena na vrijeme” ne izgleda stabilno.

Njemačka europoslanica Hildegrad Bentele kazala je da poziva Spajića da izrazi svoja mišljenja o stanju u regionu kao i da “velike zemlje mogu da uče od malih”.

Grčki poslanik Georgijos Kiristos pitao je Spajića o procesu popisa stanovništva i dodao da prema njegovim informacijama vlast na nivou države izgleda stabilno, ali da izgleda da postoje problemi na lokalnom nivou.

Predsjednik Odbora Dejvid Mekalister pitao je kako EP može da pomogne Crnoj Gori da ostane na EU kursu, kao i šta Spajić lično kao premijer radi na stabilizaciji procesa učlanjenja.

Spajić je rekao da se prilika koju Crna Gora ima događa jednom u dvije ili tri decenije. Govoreći o popisu kazao je da je taj događaj u prethodnim godinama bio savršena prilika za uticaj stranih država, odnosno ruski uticaj, a da je 44. Vlada u prvom mjesecu svog rada uspjela da to realizuje.

On je poručio da je odnos sa svim političkim partijama jako važan, jer je ova Vlada istakla tri jako važne tačke.

“Vladavina prava, proces integracije u EU i ekonomski napredak. Smanjenje korupcije, bolje bolnice, bolje škole… to je na umu crnogorskih građana”, kazao je Spajić.

On je naglasio da kad NATO želi da sazna šta se dešava u regionu, “zove Crnu Goru”.

Spajić je rekao da je različitost bila prepreka prethodnih 30 godina, ali da je to sada snaga države.

Izvor: Biznis CG