Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

ARMENKO: DA NEMA RUSA SEZONA BI PROPALA

ARMENKO: DA NEMA RUSA SEZONA BI PROPALA

Koliko je hotela, kuća, stanova napravljeno a putna infrastruktura je ostala ista. Kako da objasnim gostu da od Tivta do Petrovca mora da putuje tri sata? Ili od Šušanja do Sutomora, pet kilometara – preko sat vremena? To treba da se rešava od oktobra do maja, a ne u samoj sezoni, kaže on.

Svi realni pokazatelji i parametri ukazuju da je turistička sezona daleko ispod očekivanja i najavljivanja iz Vlade Crne Gore.

Ugostitelj iz Petrovca, Ilija Armenko kaže da Crna Gora ne privlači visokoplatežne goste. Kada se govori o cijenama, one jesu porasle, ali su slične kao u regionu, čak i jeftinije.

Prema njegovim riječima, u Beogradu je kafa 220 dinara ili 2 eura, a kod njega 1,60 na pjeni od mora.

– Poslodavci nisu zaštićeni za razliku od radnika. Teško dolazimo do radne snege, a kad je nađemo mogu da nas napuste kad god hoće, mogu da nas vrijeđaju, dođe i radi mjesec dana a onda ode i ne smiješ mu ništa reći jer će poći. A plate smo povećali. Kuvar ima 2.500 eura a konobar 1.000. Imam radnika koji svaki peti dan dolazi na posao i ne mogu mu ništa – kaže Armenko.

On ističe da su svi u nekom očekivanju da konačno počne sezona.

– Nikako da počne, a ovo da sad je kao i kod svake druge godine – ništa posebno. Nije za to kriva ova vlast, već višedecenijska vlast. Svakodnevno slušamo doći će gosti i pitamo se kad će doći. Da nije stacioniranih Rusa ne bi bilo ni sezone, mrka kapa… Naši dođu, ali to nije to, oni nemaju mogućnosti da nadoknade minuse. U privatnom smještaju nema više da gost ostaje 10-15 dana, već ako dođe na pet dana maksimum treba da smo srećni. Zbog priučene radne snage izgubili smo na kvalitetu. Nemamo više, recimo, vrhuskog kuvara. To je sve pošlo za Hrvatsku, Njemačku, konobari, šankeri, sve je priučeno – kaže on i dodaje:

-Tako je teško funkcionisati, i ako se nešto pod hitno ne preduzme nećemo moći ni da ovoliko pričamo o sezoni u turizmu. Ova vlast sve pokušava, ali kasno je za „ispravljanje krive Drineˮ. Koliko je hotela, kuća, stanova napravljeno a putna infrastruktura je ostala ista. Kako da objasnim gostu da od Tivta do Petrovca mora da putuje tri sata? Ili od Šušanja do Sutomora, pet kilometara – preko sat vremena? To treba da se rešava od oktobra do maja, a ne u samoj sezoni – kaže Armenko, dodajući da će sezona u privatnom smještaju trajati mjesec dana. Počela je od 25. jula, a u septembru nema najava.

Armenko smatra da treba pojednostaviti procedure za dobijanje radne dozvole.

– Kod Ministarstva sam apelovao da se pojednostavne procedure za dobijanje radne dozvole. Mene je, recimo, prije 15 dana napustio kuvar, našao je bolje i otišao. Ja sam mu sve isplatio. Došao je drugi kuvar, ali sada zbog procedure do kraja ljeta ne mogu ga registrovati, a ako dođe inspekcija u prekršaju sam. Mora se naći način da se za dva dana dobije dozvola. Svuda u regionu i evropskim zemljama je tako, a i država gubi novac jer ja za njega ne mogu da platim poreze i doprinose- zaključuje Armenko.

Izvor: Dan